Son yılların en büyük sorunlarından biri olan tarımsal kuraklık tehlikesi artarak devam ediyor. Kuraklıktan en çok etkilenen bölgelerin başında hiç şüphesiz Konya Ovası geliyor.
Yerli ve milli tohumlar!
Son yılların en zorlu tarım sezonunu yaşayan Konya çiftçisi alternatif ürünlerin yanı sıra yerli tohumları da denemeye başladı. Konya'nın Doğanhisar ilçesi Yazlıca Mahallesi'nde çiftçilik yapan Harun Su da yaşanan iklim değişikliklerine karşı pozisyon alan çiftçilerden biri oldu.
Boyu 1.5 metre!
Tarım ve hayvancılık üzerine yaptığı çalışmalarla üreticiye sahada destek veren Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu'nun geliştirip ıslah çalışmasını yaptığı makarnalık buğday çeşidini tarlasına eken Harun Su hedefine ulaştı. Hiç su vermediği tarlasındaki buğdayların boyu 1,5 metreye ulaştı.
Kuraklığa dayanıklı tohum!
Geçen yıl denenen ve başarılı olan tohumu 300 dekarlık kıraç alana eken üretici sezon boyunca tarlasını hiç sulamadı. Soylu ismi verilen buğday tohumu gelişimi adım adım takip edildi. Dane dolumu ve verimi yüksek olan buğday hasatta da yüz güldürdü. Kaliteli yerli tohum olan Soylu, bu yıl dekarda 400 kilo verim verdi.