Konya, tarihi zenginlikleri, mistik atmosferi ve muazzam mimarisiyle dikkat çekiyor. Eski çağlarda büyük imparatorluklara, devletlere ve beyliklere ev sahipliği yapan Konya, eski çağlardan kalmış tarihi eserleri de bünyesinde barındırıyor.
Konya'da sadece 2 yerde var
Eskiden her camide ve çeşme kenarında bulunan sadaka taşları, Konya'da şuan sadece 2 yerde bulunuyor. Osmanlı ve Selçuklu döneminde büyük bir öneme sahip olan sadaka taşları, ‘Sağ elin verdiğini sol el bilmesin' düsturuyla uygulanan bir gelenek.
Konya'da sadaka taşları nerede?
Selçuklu Devleti döneminde uygulanan ve Osmanlı'da yaygın olarak kullanılan Sadaka Taşları'ndan şimdi Konya'da sadece iki tanesi ayakta duruyor. Sadaka taşının biri Hacı Fettah Camii'nin karşısında diğeri ise Kürkçü Mescidinin yanında bulunuyor.
Günümüzde kullanılmıyor
Günümüzde kullanılmayan sadaka taşları, Selçuklu ve Osmanlı devleti tarihte uyguladıkları örnek geleneklerden bir tanesidir. Bu gelenekte zenginler sadaka ve zekatlarını sadaka taşlarına bırakır, bölgenin fakirleri ise ihtiyaçları kadar parayı alırdı.
Hiç kimse rencide olmuyordu
Selçuklu ve Osmanlı döneminde oldukça yaygın olan sadaka taşlarının en büyük önemi sadakayı kimin verdiği, ne kadar verildiği, kimin aldığı, ne kadar aldığı belli olmazdı. Parayı koyan kişi, "Kimse beni görmesin'' diye parayı gece koyardı ve parayı alan kişi ise aynı sebepten dolayı "Kimse beni görmesin'' diye parayı gece alırdı. Paraya ihtiyacı olan insanlar ise bu uygulama sayesinde asla rencide olmuyordu.
(Mustafa İlker Şen)