Konya Bedestenini kim, niye yıktı?

Mehmet Kemal Sayın
İnternet Editörü
 Konya Bedestenini kim, niye yıktı?
Tarihi Konya Bedesteni denildiğinde günümüzde Kapu Camii ve civarları akla gelmektedir. Ancak gerçek Konya Bedesteni burası değildi. Konya Bedesteni maalesef 1901 yılında yıktırıldı.

Osmanlı döneminde ticari dokunun çekirdeğini oluşturan bedestenler, değerli malların alım ve satım işlerinin yürütüldüğü yerlere verilen isimdi. Bedestenler değerli malların bulunduğu yer olduğundan dışa kapalı kagir yapılardı. Çarşıların merkezine inşa edilen bedestenler ticaretin kalbinin attığı yerler olarak görev yapıyordu. 

Kanuni Sultan Süleyman devrinde inşa edildi

Konya Bedesteni 1538 yılında Kanuni Sultan Süleyman devrinde Kazasker Mevlana Kadri Çelebi tarafından inşa edildi. Klasik mimarili 4 kapılı bedesten 9 üniteden oluşmaktaydı. Yüzyıllar boyunca Konya ekonomisinin bel kemiği olan bedesten maalesef 20.yüzyılın başlarında yıktırıldı.  Son dönemlerinde depo olarak kullanılan Bedesten'in tarihi bir yapı olarak yaşatılması yerine yıktırılması büyük bir hata olarak değerlendirilmektedir. 

Vali Ferit Paşa tarafından yıkıldı

Bedesten'in, Konya'ya büyük projeler kazandıran Vali Avlonyalı Mehmet Ferit Paşa tarafından yıktırılması ise çok ilginç bulunmakta... Zira Ferit Paşa yaptığı hizmetlerle Konya'nın tarihinde önemli yer edinen bir vali olarak biliniyor.  1898-1902 yılları arasında Konya valiliğinde bulunan Avlonyalı Mehmed Ferit Paşa döneminde kentte önemli imar hareketleri gerçekleştirildi. Bu minvalden olmak üzere Bedesten yıkılarak yerine Sanayi Mektebi inşa edildi.  360 yıl boyunca hizmet veren sembol bir yapı böylece ortadan kaldırılmış oldu.   Sanayi Mektebi binası daha sonraları İl Özel İdaresi binası olarak hizmet verdi.  Büyükşehirlerde İl Özel İdaresi'nin kaldırıldığı 2014 yılından bu tarafa ise bina Büyükşehir Belediyesi Zabıta Binası olarak kullanılıyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • UH
    umur hzangil
    16 gün önce

    EDİTÖR EFENDİ, 1-"bedestenler, DEĞERLİ MALLARIN alım ve satım işlerinin yürütüldüğü yerlere verilen isimdi"DERSİN.LAKİN DEĞERSİZ mal OLUR MU? AZ VEYA ÇOK HER MALIN BİR DEĞERİ VARDIR. 2-"alım satım işleri" DERSİN.LAKİN ALIM SATIM ZATEN BİR İŞTİR.YANİ FİİLDİR.TEKRARLAMAYA GEREK VAR MI? 3-"Bu minvalden olmak "DERSİN.bu minval üzre" DEMEK DAHA UYGUN DEĞİL Mİ? KOLAY GELSİN.

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER