Ereğli Nerenin İlçesi? Tarihçesi, Gezilecek Yerleri

 Ereğli Nerenin İlçesi? Tarihçesi, Gezilecek Yerleri
Turistlerin en çok ilgisini çeken yerlerden Ereğli ilçesi ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Ereğli nerenin ilçesi? Ereğli ilçesinin tarihi ve gezilecek yerleri hakkında detaylı bilgiler…
Kültür turizminde önemli bir yer edinen Ereğli ilçesi merak ediliyor. Ereğli ilçesi hangi ilimize bağlı? Kültürel ve doğal zenginlikleri ile ünlü Ereğli ilçesi her yıl turistlerin en uğrak noktaları arasında yer alıyor. Peki, Ereğli nerenin ilçesi?  
 
 
Ereğli Nerenin İlçesi?
 
Ereğli ilçesi, Konya ilinin güneydoğusunda yer alan bir yerleşim yeridir. Türkiye'de aynı isimde başka şehirlere ait ilçeler de bulunmaktadır. Konya'ya bağlı Ereğli ilçesi şehir merkezine 150 km uzaklıkta bulunur. Ereğli ilçesinin adı Bizans imparatoru Herakleios'tan gelir. Bu isim, Yunan mitolojisine göre yarı tanrılaşmış bir kahraman olan Herakles'ten gelir. Herakleion kelimesi zamanla herakle, irakle, eregle ve ereğli şeklini almıştır. 
 
Konya'ya bağlı Ereğli ilçesinin adıyla ilgili başka rivayetler de bulunmaktadır. Bir diğer açıklamaya göre I. Alaeddin Keykubad'ın Ereğli'den bir sefer dönüşü yaparken Peygamber Pınar adı verilen çamurla yaralı askerleri iyileştirmiştir. Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde bahsedilen bu olayla birlikte şifalı olan bölgeye Erkili (Ereğli) adı verilmiştir. 
 
Ereğli İlçesinin Tarihi 
 
Ereğli ilçesi tarihi açıdan köklü geçmişe sahip olup pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Konya'nın Ereğli ilçesinde tarih boyunca Hitit, Asur, Kimmer, Frig, Lidya, Pers, İskender İmparatorluğu, Roma imparatorluğu ve Bizans hüküm sürmüştür. Ereğli ilçesinde Türklerin hakimiyeti Anadolu Selçukluları ile başlar. Ardından Kilikya Ermeni Krallığı'na geçen Ereğli Karamanoğlu Beyliği'nin ilk başkenti olarak kabul edilir. 
 
Ereğli ilçesi Fatih döneminde Osmanlı topraklarına katılmıştır. Kanuni ise İran seferi dönüşünde çadır kurup konaklamış ve oğlu Şehzade Mustafa'yı bu ilçede boğdurtmuştur. Ereğli, Cumhuriyet döneminde ilçe olma statüsünü kazanmıştır. Deniz seviyesinden 1054 metre yukarda bulunan ilçenin nüfusu yaklaşık 150 bin kişidir. 
 
Ereğli İlçesinin Gezilecek Yerleri 
 
Toros eteklerinde yaşayan konar göçer etnik gruplar Konya'nın Ereğli ilçesinde de görülür. Bu nedenle Ereğli ilçesi hem tarihi hem de kültürel açıdan yoğun bir kapasiteye sahiptir. Bu sebeple turistik açıdan pek çok önemli yere sahiptir.
 
Yolunuz Konya'nın Ereğli ilçesine düşerse mutlaka görmeniz yerler şunlardır:
 
Konya Ereğli Müzesi 
Atatürk kültür parkı
Konya Ereğli Ulu Camii
Kwangjin Kore kardeşlik Parkı 
Meke gölü 
Porsuk – Zeyve höyüğü 
 
Ereğli ilçesinin merkezinde bulunan müze 1967 yılında hizmete açılmıştır. Müzede etnografya ve arkeoloji olmak üzere 2 farklı gösteri salonu bulunur. Konya'nın Ereğli ilçesinde eşsiz güzellikler arasında Atatürk kültür merkezi yer alır. Bu park, Konya – Adana karayolunun hemen yanı başındaki Ersu fabrikasının kuzeyindedir. 
 
 
Karamanoğulları beyliğinin ilk başkenti konumunda olan Ereğli ilçesinde Ulu camii önemli tarihi mekanlar arasındadır. Kore Kardeşlik Parkı, Güney Kore'nin bağımsızlık savaşında Türk ordusunun gösterdiği kahramanlık adına açılmış bir anıt parktır. Kwangjin parkı ilçede bir rekreasyon alanı olarak turistlerin ilgisini çekmektedir. 
 
Ereğli İlçesi Nerede?
 
Konya'ya bağlı ilçeler arasında yer alan Ereğli kültürel ve tarihi zenginliği ile turistlerin uğrak noktalarından biridir. Özellikle kültürel gezilerde bulunan yerli turistler bu ilçeyi sık sık ziyaret etmektedir. Konya il merkezine 150 km uzaklıkta bulunan Ereğli ilçesi şehrin güneydoğusunda konumlanır. Ereğli'nin kuzeyinde Emirgazi ilçesi, doğusunda Niğde ve güneyinde Karaman illeri bulunur. İlçenin batısında Karapınar ilçesi vardır. Ereğli ilçesi konum itibariyle İç Anadolu ile Çukurova arasında geçit bölgesi sayılır. Bu yüzden pek çok devletin egemenliğine geçmiş önemli bir yerleşim yeridir.
 

Kaynak: Haber Merkezi

  • #ereğli #konya ereğli #ereğli konya haber #ereğli nerede #ereğli tarihi

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER