Çumra Nerenin İlçesi? Tarihçesi, Gezilecek Yerleri

 Çumra Nerenin İlçesi? Tarihçesi, Gezilecek Yerleri
Çumra ilçesiyle ilgili internet üzerinden yapılan araştırmalar giderek artıyor. Kültürel tarihi ile öne çıkan ilçelerden Çumra hangi ilimize bağlı? Çumra ilçesinin tarihçesi ve gezilecek yerleri…
Çumra tarihi ve doğal güzellikleri ile ünlü ilçelerimiz arasında yer alıyor. Kültürel zenginliği ile öne çıkan bu ilçede gezip görülebilecek çok fazla yer vardır. İsmini çamurdan alan Çumra ilçesiyle ilgili araştırmalar hız kazandı. Özellikle kültür turizmiyle ilgilenen kişiler Çumra nerenin ilçesi sorusuna yanıt arıyor. Bu yazımızda Çumra ilçesiyle ilgili tüm detayları bilgilere ulaşabilirsiniz.
 
Çumra Nerenin İlçesi?
 
Kültürel açıdan sahip olduğu zenginliği ile adından söz ettiren Çumra ilçesi Konya ilimize bağlı ilçeler arasındadır. Çumra ilçesi, Konya şehir merkezine 43 km uzaklıkta konumlanır. Konya – Karaman demiryolu üzerine kurulan bu ilçe kültürel ve tarihi unsurları ile adından söz ettirir. 1926 yılında doğup gelişen bu ilçe ismini bataklık ve çamur olmasından dolayı çamurdan almıştır.
 
Çumra - Vikipedi
 
Konya Ovası'nda bulunan Çumra ilçesi özellikle Çatalhöyük ile ünlü bir ilçedir. 1958 yılında keşfedilen Çatalhöyük'te çeşitli aralıklarla bilimsel kazılar yapılmaktadır. Günümüzde kapsamlı olarak devam ettirilen bu kazılarla Neolitik döneme uzanan en eski yerleşim yerlerinden biri ortaya çıkmıştır. Konya'ya bağlı Çumra ilçesi insanlık tarihine ışık tutan Çatalhöyük dışında pek çok farklı kültürel ve tarihi zenginlik barındırmaktadır.
 
Çumra İlçesinin Tarihçesi
 
Çumra ilçesinin tarihsel geçmişi de dikkat çekici bilgilere sahiptir. M. Kemal Atatürk trenle Adana'ya giderken Çumra ilçesinde mola vermiştir. Bu istasyonda etrafı seyredip tesisi gördükten sonra "Bu şirin beldeyi geliştirmek, buraya önem vermek lazımdır. Çumra ilçe olmaya layıktır” demiştir. Atatürk'ün emri ile 26 Haziran 1926 yılında Çumra yerleşim yeri olmaya başlamıştır. Özellikle Balkanlardan Anadolu'ya gelen 300 göçmen ailesi Çumra'ya yerleştirilmiştir. 
 
Çumra Belediyesi | Çatalhöyük Şehri |
 
Çumra'nın yerleşke olarak tarihi 9000 yıl öncesine kadar dayanır. 1961 yılında yapılan kazılarda Çatalhöyük ortaya çıkmıştır. Ayrıca Çumra merkezde bulunan Sıraçlıhöyük ve farklı mahallelerinde bulunan çok sayıda höyük vardır. Bunlar arasında Dedemoğlu höyüğü, Abditoğlu höyüğü ve Seyithan höyüğü gibi yerleşim yerleri bulunur.
 
Çumra İlçesi Gezilecek Yerler 
 
Çumra ilçesi tarihsel ve kültürel açıdan pek çok zenginliğe sahiptir. Pek çok farklı höyük bulunan yörede Selçuklu hakimiyetine rağmen herhangi bir tarihi eser yoktur. Neolitik dönemden sonra Çumra ve çevresinde Hititler, Persler ve Frigyalılar hüküm sürmüştür.
 
Konya'ya bağlı Çumra ilçesinde gezilecek yerler arasında şunlar öne çıkar:
 
Çatalhöyük 
Sırçalı mesire yeri
Apa Barajı
Apasaraycık obruğu 
Gökhüyük Tımraş obruğu 
 
Sırçalı mesire yeri Çumra'da ziyaret edilen doğal güzellikler arasında bulunur. Doğayla baş başa kalmak isteyen ziyaretçiler burayı tercih eder. Mesire yerinde şelale, gezi yolları, piknik alanları ve çocuk parkları bulunur. Rivayetlere göre Yavuz Sultan Selim, Mısır seferine giderken Çumra üzerinden geçmiştir. O zamanlar bataklık halde olan bu bölgede çamur çoktur. Yavuz askerlerine paçanızı çemreleyin diye emir vermiş ve çemre kelimesi zamanla Çumra adını almıştır. Konya iline bağlı Çumra'nın en popüler yeri Çatalhöyük'tür. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist, tarihe ışık tutan bu yerleşim yerini incelemek için Çumra'ya gelir. 
 
Konya'da etkili olan sağanak ve dolu 60 bin dekar arazide hasara neden oldu
 
Çumra İlçesi Nerede?
 
Konya'nın ilçelerinden Çumra'da yerleşik hayat, merkeze 12 km uzakta olan Çatalhöyük ve çevresinde başlamıştır. Çatalhöyük pek çok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Toroslardan kaynağını alıp Beyşehir gölünden gelen kanalla birleşen Çarşamba çayı, Çumra ilçesindeki Apa barajına akar. İlçenin 35 km güneyinde bulunan Apa barajı doğal güzellik alanlarından biri olarak kabul edilir. 

Kaynak: Haber Merkezi

  • #çumra #çumra nerede #çumra gezilecek yerleri #çumra haber #konya çumra

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER