Türkiye’nin karanlık günü! 12 Eylül Darbesi

- Güncelleme Tarihi:

 Türkiye’nin karanlık günü! 12 Eylül Darbesi
12 Eylül 1980’de Türk Silahlı Kuvvetleri, ülke tarihinin en derin yaralarından birini açarak yönetimi ele geçirdi. Bu askeri müdahale, ülke çapında ağır hak ihlallerine ve sürekliliği mümkün olmayan kayıplara neden oldu. Gözaltılar, idamlar ve ayrılmalar, 12 Eylül döneminin en somut izi arasında yer aldı. Bu darbe Türkiye’yi nasıl etkiledi? Olayın arka planında neler yaşandı? İşte detaylar…

12 Eylül 1980 sabahıydı… Ordu, yönetimi devraldığını sabaha karşı 3'te önce radyodan, ardından televizyondan duyurdu. Türkiye, Genelkurmay Başkanı Kenan Evren'in açıklamasıyla birlikte yeni bir döneme girdi.

"Demokrasinin kontrol edilemez hale geldiği ve devlet otoritesinin zayıfladığı bu dönemde, durumu düzeltmek ve istikrarı sağlamak için yönetime el koyulması kaçınılmaz olmuştur."

Darbecilerin ilk hedefi Türkiye'nin demokratik kurumlarıydı!

Türkiye geri dönülemeyecek bir korku tünelinin içindeydi.

Önce anayasa rafa kaldırıldı daha sonra ülke genelinde sıkı yönetim ilan edildi.

12 Eylül darbesinin üzerinden 44 yıl geçti - 5

Türkiye Büyük Millet Meclisi lağvedildi, siyasi partilerin kapısına kilit vuruldu.

Dönemin siyasi liderleri Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkeş sürgüne gönderildi, bu isimlere siyasi yasak getirildi.

Sendika ve derneklerin faaliyetleri sonlandırıldı.

12 Eylül darbesinin üzerinden 44 yıl geçti - 12

Türkiye'nin yakın tarihinin dönüm noktalarından biri olarak hatırlanıyor.

12 Eylül darbesinin üzerinden 44 yıl geçti - 11

Ülkede süregelen toplumsal çatışmalar, ekonomik krizler ve siyasi istikrarsızlık, askeri müdahalenin zeminini hazırladı.

12 Eylül darbesinin üzerinden 44 yıl geçti - 3

Darbe sonrası, demokrasi rafa kaldırıldı, siyasi partiler kapatıldı ve birçok insan hayatını kaybetti ya da işkence gördü.

Tarihe kazınan kara leke!

1970'lerin sonlarına gelindiğinde Türkiye, sağ-sol çatışmalarının, grevlerin ve ekonomik darboğazların kıskacındaydı.

12 Eylül darbesinin üzerinden 44 yıl geçti - 7

Farklı ideolojilere sahip gruplar arasındaki çatışmalar giderek artarken, hükümetin müdahalede yetersiz kalması, ordunun devreye girmesi için uygun bir ortam yarattı.

Darbeye giden süreçte, her gün sokaklarda yaşanan şiddet olayları tırmanmış, ülkedeki kaos ortamı halk arasında da büyük bir korkuya sebep olmuştu.

12 Eylül darbesinin üzerinden 44 yıl geçti - 13

12 Eylül Darbesinin gölgesinde bir yıl!

12 Eylül darbesi sonrası 650 bin kişi gözaltına alındı, binlerce insan işkenceye uğradı, siyasi partiler kapatıldı ve yeni anayasa devreye sokuldu.

12 Eylül darbesinin üzerinden 44 yıl geçti - 18

Ordu, Türkiye'nin geleceği için kendi yöntemleriyle düzen getirdiğini savundu.

12 Eylül darbesinin üzerinden 44 yıl geçti - 19

Ancak bu müdahale, toplumsal ve siyasal hayatı derinden sarstı.

12 Eylül darbesinin üzerinden 44 yıl geçti - 20

Özellikle gençlerin hayatlarını kaybetmesi ve siyasi liderlerin sürgüne gönderilmesi Türkiye'nin uzun yıllar boyunca etkilerini hissedeceği sonuçlar doğurdu.

(Berna Ata)

Kaynak: Haber Merkezi

  • #12 Eylül Darbesi #Darbe

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER