Edirne'de sağlık çalışanlarını silahla tehdit eden adam, mahkeme tarafından üst sınırdan cezalandırıldı.
Olay 24 Ekim gecesi Sultan 1'inci Murat Devlet Hastanesi'nde yaşandı. Hastanenin acil servisine, yakınıyla birlikte gelen Rifat Kuş, burada nöbetçi doktor ve sağlık memuru ile tartıştı.
Kuş, bu sırada belindeki tabancayı çıkararak, doktor ile sağlık çalışanını tehdit etti. Hastanenin güvenlik görevlileri devreye girerek olayı büyümeden kontrol altına aldı.
Olay sonrası gözaltına alınan Kuş, emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.
Kuş hakkında, silahlı tehdit suçlamasıyla 6 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Kuş'un acil serviste doktor ve sağlık personelini tehdit edip, belindeki tabancayı çıkararak saldırmak istediği anlara ilişkin güvenlik kamerası görüntüleri de dava dosyasına girdi.
Tutuklanan Kuş, davanın ilk duruşmasında hata yaptığını söyledi. Özür dileyen Kuş, helallik istedi.
Doktor B.K., ile sağlık çalışanı A.Ö. ise Kuş'un cezalandırılmasını talep etti.
Davanın ikinci duruşması dün görüldü.
Mahkeme, Kuş'u önce silahlı tehdit suçundan 3 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırdı. Sanığın mahkemeyi etkilemeye yönelik şekli tutum ve davranışlarının dikkate alınmayacağı, pişmanlığını gösteren samimi davranışlarının bulunmadığı değerlendirildiğinden cezada indirim yapılmasına yer olmadığına hükmeden mahkeme heyeti, silahla tehdit suçu kamu veya özel sağlık kurumu ve kuruluşlarında görev yapan sağlık personeli ile yardımcı sağlık personeline karşı görevleri sebebiyle işlendiğinden 3359 sayılı kanunun 12'nci ek maddesi uyarınca yarı oranında artırıp, 5 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi.
Ardından, Kuş'un eylemini birden fazla mağdura karşı aynı anda gerçekleştirdiği belirtilerek, katılan sayısını dikkate alarak verilen cezadan ilgili kanun maddeleri gereğince takdiren 1/4 oranında artırım yapılarak 6 yıl 4 ay 26 gün hapis cezasına çarptırılmasına ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.
BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA
Olayla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, " Edirne 1. Asliye Ceza Mahkemesi, Sultan 1. Murat Devlet Hastanesinde 24 Ekimde, havalı tabanca ve sözlü tehditle iki sağlık çalışanımıza karşı işlenen şiddet suçunun failine 6 yıl 4 ay 26 gün hapis cezası ve failin tutukluluk halinin devamına karar verdi. Ceza, şiddet suçunun kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan sağlık personeline karşı işlenmiş olması sebebiyle yarı oranında ve ayrıca eylemin birden fazla mağdura karşı işlenmiş olması sebebiyle dörtte bir oranında artırım uygulanarak verildi. Yasa sebebiyle, cezada indirime gidilmesi söz konusu değil." ifadelerine yer verdi.
Kaynak: Haber Merkezi