Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası çok sayıda ürün için uygun iklim koşulları sunan geniş tarım arazilerinde, başta buğday ve arpa olmak üzere çeşitli ürünler yetiştiren çok sayıda çiftçi bulunmakta. Çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanı olan Çiftçi Kayıtn Sistemi başvuruları yarın başlıyor.
ÇKS çiftçilere kolaylık sağlıyor
Yalnızca toprak altı ve üstü tarımsal faaliyetleri gerçekleştiren kişiler çiftçilik belgesi alabilir. Çiftçilere sunulan haklardan faydalanmak ve resmi olarak çiftçilik mesleğini yürüttüğünü belirtmek için çiftçilik belgesinin alınması gerekmektedir.
Tarımsal desteklemelerin izlenebilir, denetlenebilir, raporlanabilir ve sorgulanabilirliğinin sağlanmasını; doğru ve sağlıklı değerlendirilmelerin yapılabilmesi için çiftçi bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu kılan bir kayıt sistemi olan Çiftçi kayıt Sistemi, çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınması amacıyla oluşturuldu.
Bitkisel üretim yapan ve bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığınca verilen tarımsal desteklerden yararlanmak isteyen üreticilerin ÇKS başvurularını yapmaları gerekiyor.
1 Eylül Cuma günü başlıyor
Üreticiler ÇKS başvurularını arazilerinin bulunduğu yerdeki Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden yapabiliyor. e-Devlet Kapısı'nda başvuru imkanından, geçmiş yıllarda ÇKS'ye kayıtlı olan ve arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan üreticiler yararlanabiliyor.
2024 üretim yılı ÇKS başvuruları 1 Eylül Cuma günü başlayacak ve 2 Ocak 2024 günü mesai bitimine kadar devam edecek.
İlk defa ÇKS'ye kaydolacak veya geçmiş başvurusundaki arazi bilgilerinde değişiklik yapacak üreticilerin Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine başvuru yapması gerekiyor.
Çiftçi Kayıt Sistemi nedir?
Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanıdır. ÇKS, tarımsal desteklemelerin izlenebilir, denetlenebilir, raporlanabilir ve sorgulanabilirliğinin sağlanmasını; doğru ve sağlıklı değerlendirilmelerin yapılabilmesi için çiftçi bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu kılan bir kayıt sistemidir.
Aktif olarak tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerin özlük bilgileri, faaliyetleri sırasında kullandıkları varlıklar (arazi, hayvan, girdi vs.), ürün deseni, ortalama verimlerin kayıt altında tutulduğu, tarımsal desteklemelerin uygulandığı, izlendiği, denetlendiği, tarım politikalarının oluşturulmasında yararlanılan bir sistemler bütünüdür.
Çiftçilik Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Çiftçi adaylarının çiftçilik belgesi için başvuru yaparken edinmesi gereken belgeler şu şekildedir:
Kimlik fotokopisi
Nüfus kayıt örneği
En eski 6 ay önce çekilmiş vesikalık fotoğraf
Sigorta ya da emekliyse emekli sigorta numarası
Çiftçi kütük belgesi (İlgili ziraat odasından alınması ve muhtarlardan onaylatılması gerekir.)
İmza sirkülerinin ya da vergi levhasının fotokopisi
Tapu kayıt örneği ya da fotokopisi (İlçe tapu müdürlüklerinden onaylatılmış olması gerekir.)
Dikkat edilmesi gereken diğer noktalar ise eğer birinci dereceden yakınınıza ait toprak için başvuru yapacaksanız muvafakatname-2 belgesini hazır bulundurmanız gerekir. Aynı zamanda toprak kiralayan çifti adaylarının da kayıt yaptırmaları için kira sözleşmesi kayıtlarını mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.