Konyalı çiftçiler başvurular yarın başlıyor!

 Konyalı çiftçiler başvurular yarın başlıyor!
Konya’da çiftçilikle uğraşanlar veya uğraşmak isteyenler, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları yarın başlıyor.

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası çok sayıda ürün için uygun iklim koşulları sunan geniş tarım arazilerinde, başta buğday ve arpa olmak üzere çeşitli ürünler yetiştiren çok sayıda çiftçi bulunmakta. Çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanı olan Çiftçi Kayıtn Sistemi başvuruları yarın başlıyor.

İlk kez Hürriyet açıklıyor... İşte yeni tarım modeli - Son Dakika Haberler

ÇKS çiftçilere kolaylık sağlıyor

Yalnızca toprak altı ve üstü tarımsal faaliyetleri gerçekleştiren kişiler çiftçilik belgesi alabilir. Çiftçilere sunulan haklardan faydalanmak ve resmi olarak çiftçilik mesleğini yürüttüğünü belirtmek için çiftçilik belgesinin alınması gerekmektedir.

Tarımsal desteklemelerin izlenebilir, denetlenebilir, raporlanabilir ve sorgulanabilirliğinin sağlanmasını; doğru ve sağlıklı değerlendirilmelerin yapılabilmesi için çiftçi bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu kılan bir kayıt sistemi olan Çiftçi kayıt Sistemi, çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınması amacıyla oluşturuldu.

 

Bitkisel üretim yapan ve bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığınca verilen tarımsal desteklerden yararlanmak isteyen üreticilerin ÇKS başvurularını yapmaları gerekiyor.

Organik Tarım Nedir? | Garanti BBVA

1 Eylül Cuma günü başlıyor

Üreticiler ÇKS başvurularını arazilerinin bulunduğu yerdeki Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden yapabiliyor. e-Devlet Kapısı'nda başvuru imkanından, geçmiş yıllarda ÇKS'ye kayıtlı olan ve arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan üreticiler yararlanabiliyor.

2024 üretim yılı ÇKS başvuruları 1 Eylül Cuma günü başlayacak ve 2 Ocak 2024 günü mesai bitimine kadar devam edecek.​​​​​​​

İlk defa ÇKS'ye kaydolacak veya geçmiş başvurusundaki arazi bilgilerinde değişiklik yapacak üreticilerin Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine başvuru yapması gerekiyor.

Analiz: Yoksul ülke tarımlarını kim kurtaracak? - Paraanaliz

Çiftçi Kayıt Sistemi nedir?

Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanıdır. ÇKS, tarımsal desteklemelerin izlenebilir, denetlenebilir, raporlanabilir ve sorgulanabilirliğinin sağlanmasını; doğru ve sağlıklı değerlendirilmelerin yapılabilmesi için çiftçi bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu kılan bir kayıt sistemidir.

Aktif olarak tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerin özlük bilgileri, faaliyetleri sırasında kullandıkları varlıklar (arazi, hayvan, girdi vs.), ürün deseni, ortalama verimlerin kayıt altında tutulduğu, tarımsal desteklemelerin uygulandığı, izlendiği, denetlendiği, tarım politikalarının oluşturulmasında yararlanılan bir sistemler bütünüdür.

Yeni Şafak yazarı: Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıkladığı paketi ilk  basamak için bile olsa yetersiz buluyorum | Independent Türkçe

Çiftçilik Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? 

 Çiftçi adaylarının çiftçilik belgesi için başvuru yaparken edinmesi gereken belgeler şu şekildedir: 

Kimlik fotokopisi 

Nüfus kayıt örneği 

En eski 6 ay önce çekilmiş vesikalık fotoğraf 

Sigorta ya da emekliyse emekli sigorta numarası 

Çiftçi kütük belgesi (İlgili ziraat odasından alınması ve muhtarlardan onaylatılması gerekir.) 

İmza sirkülerinin ya da vergi levhasının fotokopisi 

Tapu kayıt örneği ya da fotokopisi (İlçe tapu müdürlüklerinden onaylatılmış olması gerekir.) 

Dikkat edilmesi gereken diğer noktalar ise eğer birinci dereceden yakınınıza ait toprak için başvuru yapacaksanız muvafakatname-2 belgesini hazır bulundurmanız gerekir. Aynı zamanda toprak kiralayan çifti adaylarının da kayıt yaptırmaları için kira sözleşmesi kayıtlarını mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER