Kışın habercisi olarak bilinen vargit çiçekleri Konya'nın yüksek rakımlarında açmaya başladı. Son günlerde havaların soğuması ve vargit çiçeğinin açması Konya'ya kışın erken geleceğinin bir habercisi mi?
Kışın habercisi çiçek açtı
Konya'nın Bozkır ilçesinde 2 bin 500 rakımlı yaylalarında yayılış gösteren, halk arasında 'vargit', 'mavi yıldız', 'varget gülü' ve 'güz çiğdemi' gibi adlarla tanınan acı çiğdemgiller familyasından çiçekler, kışın habercisi olarak biliniyor.
Vargit çiçeği özellikleri
Beyaz ve maviye yakın mor renklerdeki vargit çiçekleri, Konya'da doyumsuz görüntüler oluşturdu. Yumrulu gövdeye sahip, 3-5 yapraktan oluşan çiçek, 500 ile 3 bin metre arasında çayırlık, orman açıklıkları ve yamaçlarda yetişiyor. Rutubetli yerlerde eylül, ekim aylarında çiçeklenen vargit, yaklaşık 10 ila 25 santimetre boy veriyor.
Yaylada yaşayanlara kışı haber ediyor
Kısa süreli açan vargit çiçeği, İç Anadolu halkı tarafından yaz döneminde yaylaya çıkanlara 'kış geliyor artık geri dön' ya da 'çadırını yık geri git' anlamında mesaj verdiği ifade ediliyor. Yaylada hayvancılık veya orada yaşayanlar için büyük önem taşıyan çiçek, yaylada yaşayanlara kışın yaklaştığını haber veriyor.
Vargit çiçeği nasıl olur?
Güz çiğdemi yani "Vargit" Liliaceae familyasından soğanlı , çok yıllık , otsu ve gövdesiz bir bitki türü olan Vargit çiçeği, toprak altında üzeri sarımsı birkaç pul ile örtülü yumrulu , çiçekleri 1-3 tane olup uç kısmı huni şeklinde genişlemiş ve 6 parçalıdır.
(Sibel Elmas)