Konya’da sadece 4 mahallesi bulunan yayla cenneti olarak bilinen ilçe, Konya’da en az mahalleye sahip ilçe unvanını elinde bulunduruyor.
Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük şehri olan Konya, Türkiye'de en fazla nüfusa sahip olan 6'ıncı şehir oluyor. 41.001 km2 yüzölçümüne sahip olan Konya, geniş coğrafyasıyla vatandaşlara her türlü imkanı sunuyor.
Konya'nın kaç mahallesi var?
Konya'nın toplam 31 ilçesi bulunuyor ve bu ilçelere bağlı toplam bin 154 tane mahalle bağlı. Konya'da çoğu mahalle idari bölüm olarak daha önceleri köy iken, 2012 yılındaki yasa değişikliği nedeniyle daha sonra mahalle oldu.
Konya'da en az mahalle ve nüfusa sahip ilçe
Konya'nın bir ilçesi olan Yalıhüyük, Konya'daki ilçeler arasında en az mahalleye ve en az nüfusa sahip olan ilçe unvanını elinde bulunduruyor. Yalıhüyük'e bağlı taoplam mahalle sayısı 4 olurken, nüfusu ise en son verilere göre bin 710'dur. Konya'nın en küçük ilçesi olan Yalıhüyük, eşsiz yaylaları ile Konya'da ziyaret edilmesi gereken ilçelerin arasında yer alıyor.
Konya'da en çok nüfusa ve mahalleye sahip olan ilçe hangisi?
Konya'nın en kalabalık ilçesi 690 bin 967 nüfus ile Selçuklu olurken, 87 mahalleye sahip olan Ereğli ilçesi Konya'da en çok mahallesi olan ilçe oluyor.
Sadece 4 mahallesi bulunan ilçe
Konya'da nüfus ve mahalle açısından en küçük ilçe olan Yalıhüyük'ün toplam 4 mahallesi bulunuyor. Bu mahalleler; Arasöğüt Mahallesi,Aşağı Mahallesi, Sarayköy Mahallesi ve Yukarı Mahallesidir.
4 mahallenin nüfusları ne kadar?
Konya'da toplam 4 mahallesi bulunan yalıhüyük'ün Arasöğüt Mahallesinin son verilere göre toplam nüfusu 120 dir. Yalıhüyük'e bağlı bir diğer mahalle olan Aşağı Mahallenin toplam nüfusu 844 ve Sarayköy mahallesinin toplam nüfusu 42, bir diğer mahalle olan Yukarı Mahallenin toplam nüfusu 704'dür.
Yalıhüyük'ün tarihçesi ve geçim kaynağı
İsmini Suğla Gölü kıyısında bulunan höyükten alan Yalıhüyük, tarihi çevre ilçeler ve Konya'nın tarihi ile ortak özellikler taşıyor. İlçenin temel geçim kaynağı ise tarımdır. Suğla Gölü'nün çekilmesiyle verimli tarla arazisi ortaya çıkan Yalıhüyük'ün temel geçim kaynağı tarımdır. 1998 yılında kadar haşhaş üretimi de gerçekleştirilen Yalıhüyük'te yılda yaklaşık 3500 ton buğday, 1500 ton nohut ve 11.000 tonda elma yetiştirilmektedir.
Önemli Not:
Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.
Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
E
EREĞLİLİ
1 yıl önce
Bu yalıhüyükü ki ilçe yaptı
Cevapla
Begen (2)
Begenme (3)
B
Bozkırlı
1 yıl önce
Kadir Demir.anap
Begen (0)
Begenme (1)
SO
Son Osmanlı
1 yıl önce
Senden izinmi almaları gerekiyordu acayip şey???
Begen (0)
Begenme (0)
YC
Yusuf Çoban
1 yıl önce
Rahmetli Turgut özal
Begen (0)
Begenme (1)
L
LORDOĞLU
1 yıl önce
1710 kişi ile ilçe oluyor Yalıhüyük
6000 kişi ile mahalle olan içeri Çumra
Cevapla
Begen (3)
Begenme (1)
A
Adalet
1 yıl önce
Büyükşehir yasası ile buraları ilçe olarak tanıyıpta nüfusu 5000 ve fazla olan mahalleleri ilçe olarak tanımayan ve madur eden sistemin adaletine yazıklar olsun
Cevapla
Begen (8)
Begenme (4)
H
Hasan
1 yıl önce
Yalıhüyük ben beni bildim bileli küçük bir yer kesinlikle ilçeleri alınıp mahalleye dönüştürülmelidir komşu eski kasaba olan Ortakaraören ise git gide nüfusu yalıhüyük ten çok olmasına rağmen nüfus kaybediyor Ortakaraören in sanayi bakımından da tam yerinde bir yer ilçe kazandırılacaksa Ortakaraören e kazandırılmalıdır mahale genişliği çevresi çarşı meydanı ve gelişim olarak yalıhüyük ten gelişkindir
Cevapla
Begen (4)
Begenme (3)
H
Hasan
1 yıl önce
Yalıhüyük ben beni bildim bileli küçük bir yer hiç sosyal bir yeri berber dahi yokyaşanılacak yer ama ilçeleri hiç hak etmiyorum ilçeye yakın önceden kasaba olan Ortakaraören konum olarak sanayisi çarşı meydanı olarak ilçeliği yalıhüyük ten önce Ortakaraören hakediyor kasaba iken bozkır çevre hadım olsun çevre köylerden olsun Ortakaraören sanayisine gelirlerdi bence devlete bir yük ilçeliği alınsın
Cevapla
Begen (1)
Begenme (1)
S
Sızmalı
1 yıl önce
Ladik 10.000 nüfuslu mahalle.
Yalihuyuk 1710 kişiyle ilçe.
Cevapla
Begen (2)
Begenme (0)
O
Osman
1 yıl önce
Yalıhüyük ve Ahırlı Konya'nın en küçük ilçelerinden dir kasabaların alınması ile birlikte bu ilçelerinin de alınması lazımdı bir mahalleden bile küçük olmalarından ziyade devlete bir yük yaklaşık iki ilçe bir Ortakaraviran kadar değil yine ortakaviranın bir sanayi sitesi var her iki ilçede olmayan Ortakaraviran da mevcut ama il çelik alışından Ortakaraviran mağdur şuan mahalle
Cevapla
Begen (6)
Begenme (0)
T
Türkmen
1 yıl önce
Konya Hotamış bölgesi, hem nüfus hem Türkmen diyarı , tarım , ulaşım, sanayi , hayvancılık , gelişim , para kaynağı , Konya, Karaman, Karapınar ve civarında bu yerlerin merkezinde yüz binlere ulaşan nüfusun anavatanı, tarihi kültürel birçok hazinesi olan bölgeye bir ilçe olma çok görülmemeli yatırımdan doğan bolluk ve bereketin ilmin yuvası olmalıdır. Göksu Mavi Tünel projesinin hayata geçmesi büyük gaz sevkiyatının , Mersin Karaman Aksarayın birinden güç almasına Karaman Islık çevre otoyolu ile güç kazanması bu büyük medeniyetin yaşatılması Burada bulunan 36 belde, köy ,yayla kırsallarının yaşanılır olması için şarttır.
Cevapla
Begen (0)
Begenme (0)
EP
ercan Pehlivanoglu
1 yıl önce
konya nin 18 ilçesinden hem.ekonomik hem nufus hemde toprak olarak büyük olan 25.000 nüfuslu YENİCEOBA mahalle bunlar ilçe başka bisey demiyorum
Cevapla
Begen (2)
Begenme (1)
MG
Mihriban gerek
1 yıl önce
1700 nüfuslu 4 mahallesi olan Yalıhüyük nasıl ilçe olabiliyor da 150bin nüfuslu 87 mahallesi olan Ereğli nasılsın il olamıyor anlamıyorum
Cevapla
Begen (0)
Begenme (0)
B
Bülent
1 yıl önce
Doğanhisar resmini verip Yalıhüyük diye haber yapan gazeteci olamaz
Cevapla
Begen (0)
Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı,
küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı,
kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir
yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar.
Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”