Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nde bulunan bazı adalarda ilkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte çiftçilerin ekim telaşı başladı. Konya'nın Beyşehir ilçesinde çiftçilik yapan çiftçiler Beyşehir Gölü'nde bulunan adalara buğday ve arpa ekmeye başladı.
Tarım makineleri gölün üzerinde yüzüyor
Beyşehir Gölü'ndeki bazı adalarda, tarımsal faaliyetler yapılıyor. Göle kıyısı bulunan, ilçeye bağlı adalarda, bölgede yaşayan çiftçiler arpa ve buğday ekimi yapıyor. Çiftçiler, sonbahar döneminde adalara ekimini yaptıkları tarlalarında gübreleme faaliyetleri için traktör ve bazı tarımsal makinelerini gölün üzerinde dubalar sayesinde adalara geçiriyorlar.
Hasat için de adalara biçerdöver geçiriliyor
Adaya çıkarılan traktör ve tarımsal makineler, her türlü ekim, gübreleme ve diğer faaliyetlerde kullanılıyor. Sonbahar döneminde ekimi yapılan ürünler, Temmuz ve Ağustos aylarında hasat ediliyor. Hasat için de adalara biçerdöver geçiriliyor. Hasat edilen ürün, daha sonra yine göl üzerinde yüzdürülerek yerleşim merkezlerine götürülüyor.
Beyşehir Gölü'nde en çok bilinen adalar
Gölde, göl suları altındaki tepe uzantılarının oluşturduğu büyüklü küçüklü 33 ada bulunmaktadır. Büyük adalar genellikle gölün batısında yer alıyor. Beyşehir Gölü'nün en çok bilinen adaları; Mada Adası, Hacıakif Adası, İğdeli Ada, Çeçen Adası ve Aygır Adasıdır.
Beyşehir Gölü'nün en büyük adası
8 bin 220 hektar alana sahip olan Mada Adası, Beyşehir Gölü'nün en büyük adasıdır ve üzerinde bir köy bulunmaktadır. Mada kelimesi Farsça'da dişi hayvan anlamına gelmekte olup, adaya Kazak Adası da denmektedir.
Sarkıt ve dikitleriyle meşhur ada
Beyşehir Gölün de bulunan adalar kümesinin güneyinde yer almaktadır. Sarkıt ve dikitleriyle ünlü 100 metre uzunluğunda bir mağarası olan Hacıakif Adası, ada, yosun ve böcek türleri yönünden de zengindir. Ada içerisinde geyik, Pekin ördeği ve sülün üretimi yapılıyor.
Gölün turizm yönünden en gözde adası
Gölün turizm yönünden en gözde adası olan İğdeli Ada, kumsalı ve koyları kızıl kumlarla kaplı olan adanın en yüksek tepesi 1282 metredir.
(Mustafa İlker Şen)