Ayçiçeği Türkiye'de ve dünyada, genelde yağlık ekilmesine rağmen, önemli oranda da çerezlik, süs bitkisi, silajlık, hayvan ve kuş yemi olarak da kullanım alanları mevcut. Ülkede ise, en önemli yağ bitkisi olmasının yanında, çerezlik olarak da yoğun olarak tüketimi mevcuttur.
Çiftçiler harekete geçti
Konya'da buğday, arpa, pancar ve mısırdan sonra son dönemlerde önemli gelir kaynaklarından biri haline gelen çerezlik ayçiçeğinin hasadının yaklaşması çiftçileri harekete geçirdi.
"Eylül ayında hasadına başlanılıyor''
Havaların ısınmasıyla çerezlik ayçiçeğinin tarlada olgunluk dönemine eriştiğini belirten çerezlik ayçiçek yetiştiricisi İbrahim Küçükavcılar, "Çerezlik ayçiçeği Eylül ayının içinde hasadına başlanır. Hasattan önce çiftçiler, çerezlik ayçiçeklerini suladıkları damlama borularını veya sulama borularını toplayarak tüm hazırlıkları tamamlar. Tamamlanan hazırlıktan sonra biçerdöverler tarlada çerezlik ayçiçeğini biçerek kamyonlara dökerler ve çiftçiler mahsulünü satmak için yola koyulurlar' 'dedi.
"Çerezlik ayçiçeği ve yağlık ayçiçeğini ayıran özellikler''
Çerezlik ayçiçeği ekimi ülkede genellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Geçit Bölgelerinde çiftçiler tarafından büyük ilgi gördüğünü söyleyen Küçükavcılar, "çerezlik ayçiçeği yağlık ayçiçeğine nazaran daha iri ve uzun, kabuk oranları ve ağırlıklarının daha fazla olduğunu ayrıca yağ oranları da % 25-35 civarında değiştiğini'' söyledi.
(Mustafa İlker Şen)