Enfes tadı, yeşil rengiyle yaz aylarında sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan taze bamya ve kuru bamya vatandaşlar tarafından tercih ediliyor.
Küçük ve büyüklüğüne göre fiyat değişiyor
Bu sene gelen yoğun yağışlar sonrasında mahsulde oluşan hastalıklar sebebiyle bu yıl bamya hasadı temmuz ayında başladı. Tarlalarda büyük ve küçük olarak ayıklanan bamyalar, büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre de fiyatı değişiyor.
Ev hanımlarının ve yemeklerin vazgeçilmezi
Bamyanın hasat sezonunun başlaması ile tezgâhlarda yerini aldı. ‘Yeşil altın' olarak bilinen bamyanın fiyatı ise vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Sağlığa faydası saymakla bitmeyen bamyanın, ev hanımları ve yemeklerin vazgeçilmezi oluyor.
Konya'da yeşil bamyanın fiyatı kaç TL?
Temmuz ayında başlayan bamya hasadı ile birlikte yaş bamyalar tezgahlarda yerini almaya başladı. Tam bir vitamin deposu olan bamyanın tezgâhlardaki fiyatı ise dikkat çekiyor. Yaş bamyanın fiyatı ortalama 100- 150 TL arasında tezgâhtan tezgâha göre değişiyor.
Konya'da kuru bamyanın fiyatı kaç TL?
Son yıllarda insan sağlığına olan faydaları ile kendinden söz ettiren ve bilim dünyası tarafından araştırmaya konu olan kurutulmuş bamyanın fiyatı ise altına yaklaşmış durumda. Kuru bamyanın tezgâhlardaki fiyatı ise 500 TL'den başlıyor ve bin TL'ye kadar yükseliyor.
Bamya ile yapılan yemekler
Bamya, her ne kadar bazılarının ön yargıyla yaklaşıp uzak durduğu bir yemek olsa da yaz aylarında taze taze tezgaha düşmesiyle birçok evin mutfağında en çok pişen yemek oluyor.
Bamya Çorbası
Konya mutfağıyla özdeşleşen, düğün pilavının ve evlerin vazgeçilmezi olan bamya çorbası. Bamya çorbası, kuru bamya ve et ile hazırlanıyor.
Zeytinyağlı Bamya
Yaz aylarında hafif beslenmek isteyen ve sindirim sistemini düzenleyen zeytinyağlı bamya yemeğinin porsiyonu, yaklaşık 75 kalori ve diyet listeleri için de uygun.
Bamya Dolması
Adana mutfağıyla özdeşleşen bamya dolmasında, küçük bamya yerine büyük bamyalar kullanılır. İçi pirinçli harç ile doldurulan bamya tencerede pişirildikten sonra sıcak sıcak servis ediliyor.
Bamya Kavurması
Bamya kavurması, salça ve baharatlarla hazırlanan bir yemek türüdür. Hazırlaması 15, pişirmesi ise ortalama 40 dakika sürüyor.
Bamya Lokmaları
Bamya, ekmek kırıntısı ve kaşar peyniri ile hazırlanan bu lezzet, genelde yemeklerin yanında ara yemek olarak kullanılır.
Çıtır Bamya Kızartması
Bamyanın yumurta ve galeta ununa batırılmasıyla hazırlanan bu yemek, yoğurt sos ve domates sosu eşliğinde sunuluyor.
Etli Bamya Yemeği
Yaş bamya ve kuşbaşı et ile hazırlanan etli bamya, kalabalık sofralar için ideal. İsteğe göre tarifte kuzu veya koyun eti kullanılıyor.
Fırında Bamya Pilaki
Bamya, domates ve soğan ile hazırlanan pilaki, yemeklerin yanında servis edilir. Zeytinyağlı sos eklenerek soğuk bir şekilde sunuluyor.
Izgara Bamya
Yalnızca 4 malzemeden oluşan ızgara bamya, yazın kolayca yapılabilecek yemekler arasında.
Vişneli Bamya
Yalnızca 6 malzemeden oluşan bu yemek, vişne ve bamyanın mükemmel uyumuyla hazırlanıyor. Özellikle ekşi tadı vermesi damakta güzel tat bırakıyor.
(Mustafa İlker Şen)