Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) binternet sitesindeki duyuruya göre, 2023 İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı (2023-Kaymakamlık), 3 Aralık'ta uygulanacak.
Sınava başvurular, 20-30 Ekim 2023 tarihlerinde yapılacak.
Adaylar, başvurularını bugünden itibaren ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla, ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet sitesinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından yapabilecek.
Sınava ilişkin ayrıntılı bilgiye, ÖSYM'nin internet sitesindeki 2023-Kaymakamlık Sınavı Kılavuzu'ndan ulaşılabiliyor.
Kaymakamlık Sınavına Kimler Girebilir ve Başvurabilir?
Kaymakamlar ilçelerin en büyük idari amirleridir. Kariyerine Kaymakam olarak devam etmek isteyen kişiler için sınav bulunmaktadır. Kaymakam olmak için İktisadi ve İdari Bilimlerin Fakültesinin bölümlerini ya da Hukuk bölümünü tamamlamış olmak gerekir. Bölümlerin 4 yıllık olması da sınav başvuru şartları arasındadır. Bu bölümlerden mezun olan kişiler Kaymakamlık sınavına başvuruda bulunarak şanslarını deneyebilir. Farklı bölümlerden mezun olmuş kişilerin Kaymakam olma ya da Kaymakamlık sınavına başvurma şansı bulunmaz. Sınavdan 70 puan alan kişiler başarılı kabul edilir ve 4 mülakata alınır.
Mülakat puanları ile beraber sınav puanının ortalaması alınarak herkesin başarı puanı belirlenir. Kaymakam olmak için erkeklerin mutlaka askerlik görevlerini tamamlamış olması gerekir. 35 yaşını aşmamış olmak da Kaymakamlık için aranan şartlardan biridir. Kaymakam olmak için tamamlanması gereken kurs ve staj süreci de vardır. 3 yıl stajdan sonra Kaymakam olmaya hak kazanılır.
Kaymakamlık Sınavı Başvuru Şartları Nelerdir?
Kaymakamlık sınavına girmek için bazı şartlar vardır. Bunlar:
35 yaşın altında olmak
Üniversitelerin Hukuk, Kamu Yönetimi, İktisat, İşletme ya da Siyasi Bilimler bölümlerinden mezun olmak
Erkek adaylar için askerliğin yapılmış olması
Kaymakamlık sınavına giren öğrencilerin başarılı sayılması için en az 70 puan almış olmaları gerekir. Başarılı şekilde sınavı tamamlayan öğrenciler 4 farklı mülakata girerler. Mülakatlardan da alınan başarılı sonuçlar Kaymakamlık sınavı sonucu ile birleştirilerek öğrencilerin bir puanı oluşturulur. Kaymakam olmak isteyen öğrencilerin son puanları sıralamaya koyulur ve buna göre sonuçlar açıklanır.
Kaynak: AA