Karaman’da 11 köyde yetişiyor ama Konya’da yetiştirilmeye uygun değil!

- Güncelleme Tarihi:

 Karaman’da 11 köyde yetişiyor ama Konya’da yetiştirilmeye uygun değil!
Konya’da kışlar sert, soğuk ve kar yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçmesi bazı meyvelerin yetişmesine engel oluyor. Peki, Konya’da zeytin ağacı yetişir mi?

Konya Türkiye'nin tahıl ambarı olarak görülse de hava şartları sebebiyle bazı meyveler Konya Ovası'nda yetişmiyor. Tarım alanında Türkiye'nin en önde gelen şehirleri arasında yer alan Konya, bazı meyvelerin üretiminde ilk sırada olsa da bazı meyvelerde hava şartları sebebiyle yetişmiyor.

Konya'da yetişen meyveler

Kışları sert ve soğuk geçmesi, yazların ise kurak ve sıcak geçmesi bazı meyve ağaçlarını etkiliyor. Konya'da yetişen meyveler şöyle; Ahududu, Alıç, Armut, Ayva, Badem, Böğürtlen, Ceviz, Dut, Elma, Erik, Üzüm, İncir, Kayısı, Kiraz, Nar, Nektarin, Şeftali, Cennet hurması ve Vişne rahatlıkla yetişebiliyor.

Konya ikliminde zeytin yetiştiriciliği

Konya ikliminde zeytin yetiştiriciliği yapmak biraz zordur ama ev içerisinde saksıda, kapalı balkonda zeytin ağacı yetişebilir. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişli olan zeytin ağacı, yıllık ortalama 220 mm yağış ile verimli bir şekilde büyümesi için yeterli.

Konya'da zeytin yetişir mi?

Konya yıllık ortalama 220 milimetreden fazla yağış alsa da zeytin ağacının yetişmesi için hava şartları elverişli olmuyor. Soğuk iklim koşullarında yetişmeyen zeytinin, hava sıcaklına dayanaklığı minimum sıcaklık ise -7 derecedir. Konya'da minimum sıcaklık-10 derece ve -15 dereceleri görmesinden dolayı, zeytin ağaçları hava sıcaklıkların -7 derecenin altına düştüğünde, zararlanmalar başlar ve soğuğun şiddetine göre gözlerden başlamak üzere köke kadar zararlanmalar devam eder ve Konya'da büyüyüp meyve veremez.

Karaman'da yetişiyor

Mikroklima özelliğine sahip Karaman'ın Göksu havzasındaki 11 köyde yılda yaklaşık 15 bin ton zeytin üretimi gerçekleşiyor. Karaman'da son 10 yılda 3 bin dekarla başlayan zeytin bahçesi, şimdi 50 bin dekara kadar çıkmış durumda. Konya'da yetişmeyen zeytinin Karamanda yetişmesi büyük dikkat çekiyor.

Türkiye'de zeytin en çok hangi ilde yetişir?

Ülkemizde en fazla zeytin ağacı, Aydın ilinden sonra İzmir ve Manisa illerinde bulunmaktadır. Aydın ilinden sonra en fazla zeytin Manisa ilinde üretilir iken en fazla zeytin yetiştirme alanına sahip olan Aydın, İzmir ve Muğla illerinden sonra dördüncü kademede yer alıyor.

 

 

 

Kaynak: Haber Merkezi

  • #Konya #Karaman #Konya haberi #Konya haberleri #Karaman haberi #Karaman haberleri #Karaman zeytin #Konya zeytin

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • K
    Karaman
    334 gün önce

    Karaman boşuna Konya'dan ayrılıp il olmadı

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (8)
  • MA
    Musa Akar
    334 gün önce

    Hatay'da da yetişiyor dağ taş ova zeytin neden geçmiyor listede

    • Cevapla
    • Begen (3)
    • Begenme (2)
  • F
    fatoş
    333 gün önce

    Mersin,Mut,Göksu beldesi hep zeytin gaçları dolu,tonlarca zeytin toplanıyor,neden oranın adı hiç geçmiyor

    • Begen (2)
    • Begenme (2)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER