Dikkat! Sakın hemen dolaba koymayın! Kurban eti nasıl muhafaza edilmeli?

- Güncelleme Tarihi:

 Dikkat! Sakın hemen dolaba koymayın! Kurban eti nasıl muhafaza edilmeli?
Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Yılmaz, Kurban Bayramı’nda etin ızgara yerine haşlama, fırında pişirme veya sebzeli yemek şeklinde tüketilmesini tavsiye etti. Yılmaz, etin yanında yeşillik tüketilmesi gerektiğini belirtirken, etin pişirilme ve tüketilme şekliyle ilgili bilgiler de paylaştı. Ayrıca kurban kesim yerlerinin de önemine dikkat çekti ve kurban etlerinin saklanma koşulları hakkında bilgi verdi.

Kurban eti nasıl muhafaza edilmeli; Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Yılmaz, Kurban Bayramı'nda etin ızgara yerine haşlama, fırında pişirme veya sebzeli yemek şeklinde tüketilmesini tavsiye etti. Yılmaz, Kurban Bayramı'nda normalden daha fazla et tüketildiğine dikkat çekerek etin yanında mutlaka yeşillik tüketilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kurban eti kesimden sonraki gün tüketilmeli'

"Pişirirken kekik, kişniş gibi baharatlar kullanmak riskleri azaltıyor"

Etin değerli bir gıda maddesi olduğunu belirten Yılmaz, aynı günde fazla et tüketiminin bazı sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Etin protein miktarı, yağda eriyen vitaminler grubu ve demir içeriğiyle besleyici bir gıda olduğunu anlatan Yılmaz, "Baktığımızda tüketimi insan sağlığı açısından oldukça önemli ama aynı gün içerisinde çok fazla yüklenme olduğundan dolayı da buna dikkat etmeliyiz. Et tüketiminin yanında gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt ve cacık tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Pişirilen etlerin yanında antioksidan kapasitesi yüksek olan kekik, kişniş, sumak ve diğer baharatların kullanılması da ette pişirmeden meydana gelecek olan birtakım sağlık risklerini azaltıyor." dedi.

Kurban eti nasıl muhafaza edilmeli Prof. Dr. İsmail Yılmaz: Sakın hemen dolaba koymayın

"Haşlama ve fırında pişirme tercih edilmeli"

Kurban eti nasıl muhafaza edilmeli; Yılmaz, etin pişirilme ve tüketilme şekliyle ilgili şu bilgileri paylaştı: "Türk milleti olarak ızgarayı seven bir milletiz. Ama onun yerine haşlama, fırında pişirme veya sebzeli yemek şeklinde tüketilmesi oldukça önemli. Et ile birlikte yanında yeşil yapraklı sebzelerden yapılmış bir salatayı öneriyoruz. Salatanın içerisinde bulunan C vitamini etin içerisinde bulunan demirin emilimini daha kolaylaştırmaktadır. Bu da tüketici sağlığı açısından oldukça önemlidir."

Mutlaka yetkili yerlerde kesim yapılmalı

Yılmaz, kurban kesim yerlerinin de insan sağlığı ve kurban etlerinin mikrobiyolojik kalitesi açısından son derece önemli olduğunu, vatandaşların mutlaka belediye, tarım ve orman müdürlüklerinin yetki verdiği yerlerde kurbanlarını kesmesi gerektiğini söyledi. Belirlenen kurban kesim alanlarında veteriner hekim kontrolünün yapıldığını ifade eden Yılmaz, böylelikle birçok hastalığın da önüne geçildiğini belirtti.

Etler en az 6 saat dinlendirilmeli

Kurban kesiminin ardından etlerin en az 6 saat veya 1 gün dinlendirilmesi gerektiğini kaydeden Yılmaz, etlerin hemen poşetlere konularak muhafaza edilmesinin yanlış olduğunu vurguladı.

Kurban etleri poşetlerle buzdolabına konulmamalı'

Et dondurucuda 3-6 ay kalabilir

Kurban eti nasıl muhafaza edilmeli; Kurban etlerinin uzun süre dolaplarda da bekletilmemesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "6 saat dinlendirme işleminden sonra etlerin kemikten daha kolay sıyrıldığını, duyusal lezzetinin, fiziksel ve kimyasal özelliklerinin çok daha iyi geliştiğini söyleyebiliriz. Etin muhafazası noktasında kıyma olarak çekildiyse buzdolabında 0 ile 4 santigratta 3 gün kadar muhafaza edebiliriz. Kuşbaşı ise 5 güne kadar muhafaza edebiliriz. Onun üstündeki bekleme sürelerinde mutlaka kontrolün iyi yapılması lazım. Çünkü orada mikrobiyolojik bozulmalar kendisini gösterdiğinden dolayı ürünler bozulabilmektedir. Evsel tüketimde kuşbaşı etlerin tüketim miktarına bağlı olmak kaydıyla küçük ambalajlar şeklinde derin dondurucuda muhafazası evsel tüketimde kolaylık sağlayacaktır. Bunlara özellikle dikkat edilmesinde fayda vardır. Etin dondurucuda 3 ile 6 ay muhafazasında herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır."

Kurban etini iki gün dinlendirin'

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER