Konya’daki bu mahalle yılda 250 ton pekmez üretiyor

 Konya’daki bu mahalle yılda 250 ton pekmez üretiyor

Konya'da üzüm yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Hadim İlçesinde bağlar bu yıl çok bereketli.

Eylül ayında yapılan bağbozumu sonrası üzüm bağlarında mesai devam ediyor.

Kurutmalık üzümlerin hasadı sona erdi ancak pekmez kazanları hala kaynıyor.

Toros Dağları eteklerinde Aladağ Vadisine kurulu Yağcı Mahallesi Hadim'de en çok üzüm yetiştirilen bölgelerden biri…

Katkı maddesi içermeyen hakiki pekmez:  

Mahalleli pekmez kaynatma geleneğini atalarından öğrendikleri yöntemlerle yapmaya devam ediyor.

Harlı ateşin üzerindeki bakır kazanlarda kaynayan üzüm şırasına metal kaşık değdirmiyorlar. Su kabaklarından yapılan ve sadece pekmez yapımında kullanılan kepçelerle özenli bir çalışma yürütüyorlar.

120 hanede 250 ton pekmez üretimi!

120 haneli Yağcı Mahallesi bu sezon 200-250 ton pekmez üretecek. Pekmezin birazı eve, birazı eş, dost ve akrabaya ayrılacak gerisi ekonomiye kazandırılacak.

Yağcı Mahallesinde üretilen meşhur Aladağ pekmezinin kilosu bu yıl 120 TL.

Bu fiyat sadece toptan alışverişi kapsıyor.

Perakende satılan pekmezin kilosu ise 150 TL olarak belirlendi.

Şimdi tam pekmez zamanı:

15-20 gün içinde pekmez sezonu sona erecek, kazanlar bir yıl dinlenmek üzere depolara kaldırılacak.

Fiyat değişmeden kışlık pekmezinizi mutlaka alın.

Pekmezin faydaları: Her derde deva

Pekmezin faydaları saymakla bitmez: Pekmez düzenli olarak tüketildiğinde; obezite, kadın hastalıkları, kansızlık, depresyon, sivilce ve diğer cilt rahatsızlıkları ile ilgili sorunların giderilmesine katkı sağlar. Bunların yanı sıra pekmez, kemik ve saç sağlığına da iyi gelir.

Pekmezin doğal olduğu nasıl anlaşılır:

Pekmezin doğal olduğu nasıl anlaşılır: Su döküldüğünde pekmezin rengi suya geçiyorsa ve pekmezle su iyice karışıyorsa bu pekmezin kaliteli ve organik olduğu anlamına gelir.

Pekmez ile su karışmıyor ve pekmez bardağın altında kalıyorsa bu pekmez gerçek bir pekmez değildir.

Katkı maddesi içermeyen hakiki pekmez içildiğinde boğazda yanma yapar.

Pekmez bozulur mu?

Pekmez bozulan bir gıdadır. Uzun raf ömrüne sahip pekmezde bozulmanın ilk evresi köpürme ile başlar.

Pekmezin üzeri kahverengi köpük bağlıyorsa bu pekmezin bozulmaya başladığını gösterir.

(Selman Kaya)

 

 

  • #Konya #Konya haber #Konya haberi #Hadim Pekmez #Aladağ Pekmezi #Pekmez kaç lira #Pekmezin kilosu kaç TL #Pekmezin faydaları #Pekmez nerden alınır #Pekmez bozulur mu #Üzüm pekmezi #Pekmez neye iyi gelir #Pekmez üretimi #Yağcı Mahallesi

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • A
    Ali
    365 gün önce

    Ortalık,sahte bal ve pekmez kaynıyor. Alacağınız pekmezin yapim aşamasında, başında durmanızı tavsiye ederim. Glikoz fruktoz yemeyin, diyabet hastası olmayın.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER