BİLSEM öğrencilerinden örnek proje

 BİLSEM öğrencilerinden örnek proje
Yüksel Bahadır Alaylı Bilim ve Sanat Merkezi Öğrencileri “Konya Kitabelerinin Kültürel Kodları” projesi kapsamında Konya’nın tarihi yapıları ve bu yapılarda yer alan kitabeleri tanıtan web tabanlı coğrafi bilgi sistemi hazırladı.

BİLSEM öğrencileri Fatih Dağ, Melis Akgöz ve Hilal Reyyan Konuk tarafından Tarih Öğretmeni Osman Kaynar danışmanlığında hazırlanan ve yürütülen projenin Konya'nın tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtılmasına önemli katkı sunacak.    

Proje ile Konya'nın edebiyat, sanat ve mimari tarihine dair önemli kültürel zenginlikler barındıran kitabeleri ve kitabelerin yer aldığı tarihi yapıların konumlandırılması, kayıt altına alınması, yeni nesillere tanıtılması ve kültürel mirasın korunması konusunda toplumsal farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.

Tarih dijital ortama taşındı

Proje kapsamında öncelikle Konya merkezde yer alan ve farklı dönemlerde (Bizans, Selçuklu, Karamanoğulları, Osmanlı, Türkiye Cumhuriyeti) inşa edilmiş tarihi yapılar ve bu yapılarda yer alan kitabeler türüne göre (Han, hamam, camii, medrese vb) belirlendikten sonra www.konyakitabeleri.com.tr web sayfasının veri tabanına yüklendi. Bu bilgilere tarih severlerin, yerli ve yabancı turistlerin de kolay erişebilmesini sağlamak amacıyla "Dijital Yapı Tanıtım Kimlik Kartı” oluşturuldu. Tarihi yapıları ziyaret edeceklere ziyaret ettikleri eserler ve kitabeleri hakkında bilgi veren bu çalışma ziyaretçilere önemli kolaylık sağlayacak.

Tarihi yapıların görünür yerine konulacak Dijital Kimlik Kartı sayesinde ziyaretçiler akıllı cihazlarını kullanarak tarihi yapının tüm bilgilerine ulaşabilecek.

Projede görme engelli ziyaretçilerde unutulmadı.

Görme engelli ziyaretçilerin de tarihi yapı ve kitabesi hakkındaki bilgilere kolay ulaşabilmesi için uygulamaya sesli videolar eklendi. Bununla birlikte Konya Kitabeleri mobil uygulaması hazırlanarak projenin farklı platformlardan ulaşılmasına imkan sağlandı. Projenin yaygınlaştırılması amacıyla Konya İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Konya Büyükşehir Belediyesi destek sağlıyor. Ayrıca yapılan çalışmanın daha fazla kişiye ulaşması için Konya Kitabeleri adıyla sosyal medya hesapları oluşturuldu.

Başarılı proje finale kaldı

Proje TÜBİTAK 54. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında büyük bir başarı gösterecek bölge finaline kaldı. Proje ekibi finalde Konya'yı en iyi şekilde temsil ederek daha büyük başarılar elde etmek için çalışmalarını devam ediyor.    

 

  • #BİLSEM #Konya #Tübitak

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”