Bir yargıç daha Trump’ın doğumla vatandaşlık hakkını engelleyen kararnamesini durdurdu

 Bir yargıç daha Trump’ın doğumla vatandaşlık hakkını engelleyen kararnamesini durdurdu
ABD’de bir yargıç daha Başkan Donald Trump’ın ülkede doğan çocukların vatandaşlık hakkı elde etmesini engelleyen kararnamesine karşı ihtiyati tedbir kararı aldı.

ABD Massachusetts Bölge Mahkemesi Yargıcı Leo Sorokin, Trump'ın ABD'de doğan çocuklara vatandaşlık verilmesi uygulamasını durduran kararnamesine karşı 18 Demokrat eyalet savcısı tarafından açılan davayı karara bağladı.

Sorokin, 31 sayfalık kararında, doğuştan vatandaşlık hakkının anayasada geniş bir şekilde tanımlandığını ve ABD'de doğan bebeklerin de bu haktan faydalanabileceğini belirtti.

Trump'ın bu kararnamesine karşı ihtiyati tedbir kararı alan Sorokin, kararnameyi durduran dördüncü yargıç oldu.

Demokrat başsavcılar ise karara ilişkin yaptıkları ortak basın açıklamasında, "Başkan Trump yasaların üstünde olduğuna inanıyor olabilir ama bugünkü ihtiyati tedbir kararı, açık bir mesaj veriyor. O (Trump) bir kral değil ve Anayasa'yı yeniden yazamaz." ifadelerini kullandı.

ABD'de doğumla vatandaşlık hakkı

Trump, yemin töreninin yapıldığı 20 Ocak'ta, ülkede doğan çocukların otomatik vatandaşlık almasını sağlayan düzenlemeyi kaldıran kararnameyi imzalamıştı.

Kararnameye karşı 18 Demokrat eyalet savcısı dava açmıştı.

Seattle Bölge Yargıcı, 23 Ocak'ta Trump'ın doğumla vatandaşlık hakkı elde edilmesini engelleyen kararnamesini "anayasaya aykırı" olduğu gerekçesiyle geçici olarak durdurmuştu.

Maryland eyaletinde bir yargıç ise 6 Şubat'ta Trump'ın vatandaşlık kararnamesine karşı ülke çapında ihtiyati tedbir kararı almıştı.

ABD'de her yıl yaklaşık 150 bin çocuk, ülke sınırları içinde doğduğu için ABD vatandaşı olma hakkını elde ediyor.

Kaynak: AA

  • #ABD

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER