E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Türkler en çok “hayır” derken jest ve mimik kullanıyor!

24 Haziran 2024 Pazartesi 14:27
Türkler en çok “hayır” derken jest ve mimik kullanıyor!

 

 

 

Dil öğrenim platformu Preply, Türkiye genelinde 1.007 kişiyle anket gerçekleştirerek günlük beden dili, yüz ifadeleri ve jestlerin yorumlanması üzerine bir araştırma yürüttü. Katılımcıların %52'si kadın, %48'i ise erkeklerden oluşuyordu. Yaş dağılımına bakıldığında ise, %42,86'sının 35-44 yaş aralığında, %39,29'unun 25-34 yaş aralığında, %14,29'unun 45 yaş ve üstünde ve %3,57'sinin ise 18-24 yaş aralığında olduğu görüldü. Almanca online kurs ve sayısız dilde internet üzerinden eğitim sunan platformun yaptığı araştırmaya göre, Türkler en çok hayır derken jest ve mimiklere başvuruyor.

 

Hayır demek için mimiklere başvurmak çok popüler

 

1007 kişinin katıldığı kapsamlı araştırmada, 143 kişi yani katılımcıların %14.19'u hayır demek için kafayı ve kaşları havaya kaldırdığını belirtti. Hayır demek için kullanılan bir diğer mimik olan, hayır demek için kafayı iki yana sallama mimiği ise 117 kişi tarafından (yaklaşık %12) sıklıkla kullanılıyor. Benzer bir hareket olan kafayı aşağı yukarı sallamak ise katılımcıların %12 si tarafından evet demek için kullanıldığı ortaya çıktı.

 

 

Tok Olduğumuzu Mimiklerle Anlatıyoruz

 

Preply tarafından yürütülen beden dili hareketleri ve anlamları araştırması, tokluk durumlarında tek eli göğüs ortasına götürmenin en popüler kullanılan altıncı mimik olduğunu ortaya çıkardı. Bu mimik, 25-34 yaş aralığındaki erkek katılımcılar arasında en sık yapılan üçüncü jest olarak ön plana çıktı.

 

 

25 Yaş Üstü Kadınların Nazara Yönelik Kullandığı Mimikler Var

 

Araştırmaya katılan kadın katılımcılardan, 25-34 ve 35-44 yaş aralığında olanlar nazardan korunmak için tahtaya vuruyor ya da kulağını çekiyor. Her iki yaş grubunda da en sık rastlanan hareket bu olurken, tüm katılımcıların %14'ü bu mimiği sıkça kullandığını belirtti. Sonuçlara göre,tahtaya vurma veya kulak çekme ikinci en çok tercih edilen jest olarak belirlendi.

 


Parmak Uçlarını Öperek Lezzetli Diyoruz

 

Ankete katılanların %6'lık kısmı, hazırlanan yemeğin lezzetli olduğunu parmak uçlarını öperek sessiz bir iletişim ile belirtiyor. Yemek yemek ile ilgili iki mimik en popüler kullanılan dokuz jest arasına girerek dikkat çekti.

 

 

Bünyesinde 35'ten fazla dile ev sahipliği yapan, online dil öğrenme platformu Preply'nin yürttüğü 1007 kişinin katıldığı kapsamlı anket, aslında iletişimin sadece sözlü olmadığını ve mimikler ile birçok şey anlatabildiğimizi gözler önüne seriyor. Ayrıca araştırmaya göre en yaygın beden dili hareketleri

 

  • Kolları Göğüste Çaprazlamak: Bu hareket genellikle savunma, kapalı olma veya güvensizlik olarak yorumlanır.
  • Gülümseme: Gülümsemeler, mutluktan utanç veya alaycılığa kadar çeşitli duyguları ifade edebilir. Samimi bir gülümseme, gözlerin köşelerinde kırışıklıklar ve ağız köşelerinde bir kıvrım ile karakterizedir.
  • Parmaklara Dokunma: Bu hareket, sabırsızlık, gerginlik veya endişe belirtisi olabilir.
  • Parmak Uçlarını Birleştirme: Parmak uçlarını birleştirmek, otorite, güven ve kontrol duygusunu iletmek için kullanılır.
  • Göz Teması: Göz teması kurmak, ilgi, saygı ve dürüstlük göstergesidir.
  • Gözlerin Aşağı Bakması: Gözlerinizi aşağıya dikmek, güvensizlik, utanç veya ilgi eksikliği gösterebilir.
  • Elinizi Yanağınıza Koyma: Bu hareket, dinleme, düşünme ve değerlendirme belirtisidir.
  • Burnunuza Dokunma: Burnunuza dokunmak, yalan söyleme, kandırma veya güvensizlik belirtisi olabilir.

 

DİĞER HABERLER