E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

TÜRK-İSLAM MİMARİSİNDE SELÇUKLU CAMİLERİ

İnternet Editörü
19 Şubat 2024 Pazartesi 16:46
Hz. Muhammed’in vefatından sonra İslam sanatı yapıtlar vermeye başlamıştır. Halifeliğin Emeviler’e geçmesiyle merkez Medine’den Şam’a taşınmış ve burada Antik kültürün etkisinde yeni bir üslup gelişmiştir. Erken İslam mimarisinde cami tiplerinin geliştirilmesine önem verilmiştir. İlk camiler basit çevre duvarlara sahip, üzeri açık ibadet yerleri ya da mescitlerdi.

Selçuklu Dönemi Cami Mimarisi

XI. yüzyılda İslam dünyasını yöneten Selçuklular İran, Azerbaycan ve Anadolu'da büyük ölçekli mimari eserler inşa etmiştir. Ancak Moğol istilalarıyla birçoğu yıkılmıştır. Selçuklu mimarisinin temel özelliği mehrap önü kubbesi ile dört eyvanlı plan şemasıdır. Bu plan şeması Anadolu ve Mısır'a kadar uygulanmıştır.

İran'da Selçuklu Dönemi Camileri

İsfahan Mescid-i Cuma: Melikşah zamanında inşa edilen İsfahan Camii, Selçuklu mimarisinin en önemli eseridir. 15m'lik kubbesi, üç dilimli tromplarla tamamlanır. Kubbeye geçişi sağlayan tromplar, Selçuklu mimarisinin geleneksel kubbe yapısının örneğidir.

Zevvare Camii: Selçuklu camilerinde dört eyvan uygulamasının görüldüğü ilk caminin 1135 yılında inşa edildiği camidir.

Ardistan Camisi: 1158 tarihli caminin inşasında eski bir Abbasiler devri caminin sütun ve kemerleri kullanılmıştır.

Seva Camii: Harun Reşit zamanında yapılan caminin sonraki dönemlerde genişletilmesiyle geniş avlulu bir plan almıştır.

Anadolu'da Selçuklu Dönemi Camileri

Anadolu'ya geçen Selçuklular aynı plan şemasını burada da uygulamışlardır. Konya Alaaddin Camii, Sivas Ulu Camii ve Kayseri Alaettin Camii önemli Selçuklu eserlerindendir.

Selçuklular döneminde ortaya çıkan mehrap önü kubbesi ile dört eyvanlı plan İran, Azerbaycan ve Anadolu'daki cami mimarisinin temel şeklini oluşturmuştur. Bu plan şeması uzun yıllar devam eden bir mimari gelişimin başlangıcı olarak kabul edilir. Günümüze Selçuklu döneminden kalma az sayıda eser gelmiş olmasına rağmen mimari biçim ve planları izlenebilmektedir.

DİĞER HABERLER