11 ayın sultanı Ramazana sayılı günler kaldı. Hepimiz iftarda ve sahurda karnımızı dolu dolu doldurmak isteriz. Fakat ne yazık ki yedikten sonrada bir hayli pişman oluruz. Peki, Ramazanda sahur vakti nelere dikkat edilmeli, iftarda ne yapılmalı? İşte merak edilen o ayrıntılar…
 
Ramazan ayında beslenme düzeni hepimizin fazlasıyla bozulur. Uyku ağır bastığından dolayı kimisi sahura kalkmaz, Kimisi akşam hazımsızlıktan dolayı çok yemek istemez. Fakat oruç tutmak hem bedeni hem zihni temizleyen tek manevi duygudur.
 
Bunun için ramazanda sağlıklı ve dikkatli beslenmek önemlidir. Peki, Ramazan ayında nelere dikkat edilmeli, nasıl yol izlenmeli? 
 
Ramazanda sağlıklı beslenme için nelere dikkat edilmeli?
 
 
SAHURU ÖNEMSEYİN
 
- Ramazan ayında sahura kalkmak sindirim sistemi sorunlarını yok eder. 
 
- Gün boyu oruç tutuğunuz halde sahura kalkmak sizi zinde tutar. 
 
- Enerji seviyenizi üst düzeye çıkarır. 
 
- Sahurda kesinlikle karbonhidrat besinler alınmamalı, tam tersine protein kaynaklı besinler tüketilmeli.
 
- Sahurda daha çok tam buğday ekmeği tüketmeye dikkat edin.
 
- Süt ve süt gıdalarını tüketmek sahurda sizi tok tutacaktır.
 
 
DENGELİ VE YAVAŞ İFTARLAR YAPIN
 
- İftarda aşırı yağlı yemekler tüketmekten kaçının.
 
- İftarda şekerli ve asitli gıdalar tercih etmeyin.
 
- İftarda ilk olarak çorba daha sonra ana yemeğe geçin.
 
- İftarda sebze yemeklerini dengeli seçin.
 
- İftarda çok fazla tuzdan kaçının (ödem yapar)
 
 
BOL BOL SU TÜKETİN
 
- Ramazan ayında hem sahur hem iftar vakti suyu masanızdan eksik etmeyin. 
 
- Ramazanda şekerli ve asitli içecekler yerine daha çok su ve meyve suyu tercih edin.
 
 
MEYVE TÜKETMEYE ÖZEN GÖSTERİN
 
- Ramazan ayında meyve tüketmek sindirim sorunlarına iyi gelir.
 
- Ramazan ayında meyve tüketmek hazımsızlığı kolaylaştırır.
 
- Ramazan ayında meyve tüketmek vitamin ve mineral sağlar.
 
 
ORUÇ TUTARKEN HIZLI YEMEK YEMEYİN
 
- Ramazan ayında sahur vakti ezana yetişmek için midenizi yormayın.
 
- İftarda yemekleri çok fazla hızlı tüketmeyin.
 
- Ramazanda yavaş yavaş yemeye özen gösterin.
 
 
RAMAZANDA TATLIYI ÇOK YEMEYİN
 
- Ramazan ayında kan şekeri düştüğü için bir anda şekere dayanmayın.
 
- Ramazan ayında iftar açtıktan hemen sonra tatlı yemeyin.
 
- Ramazan ayında şekerli tatlılar yerine çayın yanına badem, fındık tercih edin.
 
- Ramazan ayında daha çok tatlı yerine hurma tercih edin.
 
 
 
RAMAZANDA TEREYAĞI TÜKETMEYİN
 
- İftarda yemeklerin vazgeçilmesi olan tereyağını çok fazla tüketmeyin.
 
- Ramazan ayında tereyağı tüketmek insan vücudunu çok susatır ve çok acıktırır.