E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Kurban Bayramı’nda teşrik tekbirlerini kaçırmayın: Teşrik tekbirleri ne zaman başlıyor?

21 Haziran 2023 Çarşamba 12:47
Kurban bayramı yaklaşırken teşrik tekbirleri merak ediliyor. Teşrik tekbiri nedir, Teşrik tekbiri ne zaman getirilir, Teşrik tekbiri ne zaman başlar, Teşrik tekbiri farz mı, Teşrik tekbirleri kaza edilir mi? Teşrik tekbirlerine dair merak edilenler burada…

Teşrik, sözlükteki anlamı itibariyle parlamak, doğuya anlamlarına gelir. Teşrik tekbiri arife günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, farz namazlarının ardından yani selamdan sonra birer kez "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahil-hamd" tekbirinin söylenmesi demektir.

Teşrik tekbirleri Arefe günü başlıyor:

Hz. Muhammed'in (s.a.v) kurban bayramının arife günü sabah namazından başlayıp bayramın dördüncü günü ikindi namazını da dahil ederek farzlardan sonra teşrik tekbiri getirdiğine dair rivayetler var. (Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, III, 315 Dârekutnî, es-Sünen, III, 439, 440)

Teşrik tekbirleri farz mı?

Hanefî mezhebine göre arife günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek bütün Müslümana vaciptir. Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, II, 500-501)

Teşrik tekbirleri kaza edilir mi?

Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirse teşrik tekbirleri de getirilir. Namazlar Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmiyor.  (Serahsî, el-Mebsût, II, 43-44 İbnü'l-Hümâm, Feth, II, 82).

Namaz kılmadan teşrik tekbiri getirilir mi?

İslam'da namaz farzdır. Teşrik tekbiri ise Hanefi mezhebine göre vacip, Şâfiî mezhebine göre ise sünnettir. Namaz kılmadan teşrik tekbiri getirilmez. Arife günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahil-hamd" diyerek teşrik tekbiri getirilir ve bırakılır.

Teşrik tekbirinin anlamı ve tarihi:

Hz. İbrahim (as), Hz. İsmail'i (as) kurban etmek üzereyken Cebrail (as) "Allahu ekber Allahu ekber'' dedi. Hz. İbrahim bu tekbire  ''Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber'' diyerek cevap verdi. İsmail (as) da ''Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" dedi. Teşrik tekbirinin Türkçe manası "Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur, Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir, hamd sadece O'na mahsustur”

DİĞER HABERLER