İç Anadolu’nun en zengin mutfaklarından birine ev sahipliği yapan Konya, Türk mutfağının birçok lezzetinin çıkış noktası. Peki, Konya usulü tarhana çorbasının püf noktaları neler? İşte tarhana çorbası tarifi…
Zengin ve son derece lezzetli mutfağı ile dünya çapında ün kazanmayı başaran Konya, sadece etli ekmeği ile değil, birçok farklı yemek tarifi ile sofraları şenlendirmeye devam ediyor. Bilinen birçok yemeği kendi tarzıyla ve yöresel ürünlerine ekleyerek hazırlayan Konya halkı, bilinen yemeklerin bile farklı lezzette olmasını sağlayabiliyor. 
 
 
Konya denince akla ilk olarak eti ekmek gelse de kendine ait çorbaları da bir hayli öne çıkıyor. Geleneksel Beyşehir tarhanası çorbası başta olmak üzere, tarhana çorbasının yapımında da birçok püf noktası bulunuyor. Çorba tarifine geçmeden önce tarhana çorbasının tanımak ve püf noktalarını öğrenmek de önemli. 
 
TARHANA ÇORBASI NEDİR?
 
Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri tarhana çorbası, Anadolu, Balkanlar ve Orta Asya gibi geniş bir coğrafyada yapılan ve sevilen yemeklerden biridir. Büyük bölümü yoğurttan oluşan tarhana, oldukça besleyicidir. Yörelere göre değişmekle beraber, yoğurt, kurutulmuş nane, buğday unu, kurutulmuş kırmızı biber, yeşil biber ve soğan gibi malzemelerden yapılan tarhana ile bu çorba hazırlanmaktadır.
 
KONYA USULÜ TARHANA ÇORBASI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
 
Konya usulüne göre lezzetli bir tarhana çorbası yapmak için malzeme kalitesi de önemlidir. Bu nedenle öncelikle gerekli tüm malzemeleri eksiksiz olarak ve mümkünse asıl yöresinden temin etmek gerekiyor. Lezzetiyle birçok kişinin favori çorbalarından olan tarhana çorbası için gerekli malzemeleri doğru bir tarifle birleştirmeniz gerekecektir. 
 
Konya yöresine ait tarhana çorbası tarifi için gerekli malzemeler ise kısaca şunlardır:
 
• 1, 1,5 su bardağı kırılmış Konya tarhanası
• 1 – 2 adet ufak doğranmış patates
• Yarım çay bardağı bulgur
• Tuz
• Zencefil
• 2 – 3 yemek kaşığı tereyağı 
Konya yöresine ait tarhana çorbası yapmak için malzemelerin kalitesi ve çorba yapımı sırasında dikkat edilmesi gereken püf noktalar önemlidir. 
 
 
KONYA USULÜ TARHANA ÇORBASI HAZIRLANIŞI
 
Lezzetli bir çorba ile sofrayı zenginleştirmek isteyenler için Konya usulü tarhana çorbası yapımı oldukça kolaydır. Mutfakla biraz ilgili olan kişiler bu tarife göre lezzetli bir tarhana çorbası hazırlayabilir. 
 
Konya yöresine özel tarhana çorbası hazırlamak için Konya usulü tarhana çorbası tarifi ise şöyle:
 
• Kaynar suyla tarhanalar 1 saat kadar kapalı şekilde ısıtılır.
• Düdüklü tencerede patates, bulgur, tuz ve zencefil 2 litre suda kaynatılır.
• Kaynadıktan sonra düdüklü kapatılarak 45- 50 dakika kadar pişirilir. 
• Pişen çorbaya eritilen tereyağı eklenir. 
• Tercihe göre blenderdan geçirilebilir veya direkt tüketilebilir. 
 
Konya usulü tarhana çorbasında özellikle tarhana kalitesi önemlidir. Doğru tarhanayı tercih ederek çok daha lezzetli ve orijinaline yakın bir çorba hazırlayabilirsiniz. 
 
KONYA USULÜ TARHANA ÇORASININ PÜF NOKTALARI 
 
Konya usulü lezzetli bir tarhana çorbası yapmak için usta önerilerine ve püf noktalarına dikkat edilmesi gerekiyor. Konya usulü tarhana çorbası yapımında en önemli püf noktalarından biri tarhanayı ıslatırken soğu su, pişirme suyunda da sıcak su kullanılmasıdır. İlk pişim anında ise sürekli karıştırılması önerilmektedir. Bu püf noktasına dikkat ederek çorbanın daha lezzetli bir şekilde hazırlanması sağlanabilir. 
 
Konya yöresinin kendine ait daha pek çok farklı çorba ve yemek çeşidi bulunuyor. Bu tariflerin her biri farklı püf noktalara sahip. Gerçek bir yöresel lezzet yakalamak istiyorsanız özellikle o bölgede yetişen ve hazırlanan malzemeleri tercih etmeniz gerekecektir. Orijinal malzemeler de önemli bir püf noktasıdır.