E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Japonların uzun yaşamalarının sırlarından biri de bu bitki! Binbir derde deva

28 Eylül 2023 Perşembe 21:14
Dünya üzerinde insanların ortalama yaşam süreleri 65 ila 75 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Tabii ki bu durum coğrafya, eğitim düzeyi, sosyokültürel seviyeler gibi birçok faktöre bağlıdır. Fakat dünya genelinde öyle bir ülke vardır ki ortalama yaşam süresi ortalamanın üzerindedir. O ülke Japonya’dır.

Kültürleri ile teknolojileriyle, sanatlarıyla, yemek kültürleriyle ve yaşam tarzlarıyla tüm insanların ilgisini üzerlerine çekmektedir Japonlar. Bu güzel ülkenin insanları ise dünya yaşam süresi ortalamasının çok üzerinde olan 85 yaş ve üzeri yaşam süresine sahiptirler. Bu durumun oluşmasında her ne kadar insan genleri önemli bir faktör olsa da bunun başlıca nedeni ise Japonların yemek kültürlerinde saklıdır.

Mutfak kültürlerinde yer alan öyle bir bitki var ki adeta şifa deposu. Japonların bu vazgeçilmez bitkilerinin adı ‘‘Wakame Bitkisi'dir.

Bu faydalı bitki aynı zamanda Güney Kore ve Çin mutfağında da tercih edilmektedir. Wakame bitkisi aslında bir deniz yosunu çeşididir.

Diğer deniz yosunlarına benzer şekilde Wakame bitkisi de kendine has olan yeşilimsi ile kahverengi arasında bir renk tonuna sahiptir.

Şifalı Wakame bitkisi kuzey yarım kürede ki bulunan okyanuslarda oluşan gelgit sırasında 3 ila 10 metre derinlikte doğal olarak yetişir. Ayrıca Kore Cumhuriyeti ve Çin Wakame bitkisini ticari üretimine de başlamışlardır.

Japonları uzun yaşama sırlarından biri olan Wakame bitkisinin sağlığa faydalarını sıralayalım.

 

 

 

Uzun yaşamın sırrı olarak görülen Wakame bitkisi faydaları:

  • Wakame bitkisi küçük miktarlar şeklinde tüketilir. Wakame bitkisi (5 mg ya da günlük tavsiye edilen seviyelerin %8'i) C vitamini içerir. C vitamini ise bağışıklığın güçlendirilmesine yardımcı olur ve insan vücudunu bulaşıcı hatalıklara, virüslere ve diğer hastalıklara karşı savaşacak şekilde hazırlar. Suda çözünebilen birçok güçlü antioksidanlar ihtiva eder.

 

  • Vitamin deposu olan Wakame bitkisi düşük kalori ve az yağlı sağlıklı bir deniz ürünüdür. 100 gramında ise yalnızca 45 kalori barındırır.

 

  • Wakame deniz yosunu mineraller, antioksidanlar, omega-3 yağ asitleri, protein, vitaminler ve diyet lifi açısından zengin olup genel sağlığa ve zindeliğe bol miktarda katkıda bulunur.

 

  • Japonların severek tercih ettiği Wakame deniz yosunu mineraller, antioksidanlar, omega-3 yağ asitleri, protein, vitaminler ve diyet lifi açısından son derece zengin olup genel sağlığa ve zindeliğe inanılmaz katkılarda bulunur.

 

  • Antikanser özelliklere sahip olabilecek ALG polisakkaritleri (aljinik asit), pigmentler ve eser elementlerden bir araya gelmektedir. Bu bileşiklerin antiviral aktivitelere sahip olduğu ve kardiyovasküler sağlığın korunmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Tam bir mucize deposu desek yeridir.

 

 

  • Bu muhteşem bitki Wakame, sporofili yüksek miktarda biyoaktif sülfatlanmış polisakkarit fukoidan içermektedir. Fucoidan'ın bazı kanserlerin önlenmesinde etkili olmasının yanı sıra antioksidan, anti-viral özelliklere sahip olduğu uzmanlar tarafından düşünülmektedir.

 

  • Mucizevî bitki aynı zamanda  iyot, demir, bakır, kobalt, selenyum, nikel ve çinko gibi elementleri önemli miktarlarda içerisinde barındırır. Bu özelliği ile de tam bir vitamin deposudur.

 

  • Wakame, bitkileri kolayca sindirilebilen ve biyoyararlı protein ve minerallere sahip, oldukça besleyici deniz yosunlarıdır. Geleneksel Japon tıbbında ise Wakame, "yiyecek ve ilacın bir arada olduğu" bir bitki olarak kabul edilir. Günlük tüketilirse kanı arındırarak temizlediğine inanılıyor.

 

  • Faydaları saymakla bitmeyen Wakame deniz yosunu yalnızca orta miktarda A vitamini içermektedir. 100 g wakame, 360 IU veya günlük önerilen A vitamini seviyelerinin %12'sini tek başına karşılar. A ise vitamini mukozal sağlık ve hücre zarlarının bütünlüğü için gereklidir. Gece görüşü için retinada buluna özel hücreler buna ihtiyaç duymaktadır. A vitamini ve flavonoidler açısından zengin doğal sebze ve meyve tüketiminin de vücudun akciğer ve ağız kanserlerinden korunmasına yardımcı olduğu biliniyor.

DİĞER HABERLER