E-gazete
Gece yemek yiyip yatmak ve iftardan sonra hareket etmeyi azaltmak kişilerin bir ay boyunca hantallaşmasına neden olabilir. Aynı zamanda Ramazan ayında çok ağır gıdalar tüketmek kişilerin sağlığını ciddi anlamda bozabilecek faktörler arasındadır. Her ne kadar insanlar gün boyu yeme ve içmeden mahrum kalsa da bir anda akşam yemeğinde çok ağır yemekler tüketmek kişinin kendini rahatsız hissetmesine sebebiyet verebilir.
Ramazan aylarında kişiler günlük olarak 15- 16 saat kadar aç ve susuz kalırlar. Saatlerce aç ve susuz kalan bünyeye fazla yüklenmemek rahat etmek açısından oldukça önemli. Bu nedenle iftar sofrası hazırlarken daha hafif ve kontrollü olmaya dikkat etmek gerekiyor. Ancak özellikle hanımlar için hem doyurucu hem de sağlıklı hafif gıdalar bulmak kolay olmayabilir. Sağlıklı iftar nasıl olmalı sorusuna ise şu şekilde yanıtlar vermek mümkün olabilir:
Bunların yanında cacık ve ayran gibi ağırlık, uyku veren gıdalardan kaçınmak gerekir. İftardan en az iki saat sonra tatlı tüketmek gerekir. Ancak tatlı olarak da güllaç, sütlaç gibi hafif tatlılar tüketilmesi faydalıdır.
İftar masasında ne olmalı sorusuna farklı zevkleri dikkate alarak yanıt verilebilir. Ancak mutlaka bulunması gerekenler arasında su ilk sırada gelir. Hem iftarı açarken hem de sahura kadar kişilerin mutlaka yeterli miktarda su tüketmesi gerekir. İftar masasında hurma da bulundurabilirsiniz.