E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Gece uyanırsanız mutlaka bunu yapın! Peygamber tavsiyesi

26 Ocak 2024 Cuma 17:34

Uyku insan için hem bir ihtiyaç hem de Alla tarafından verilmiş bir nimettir.

Hz. Peygamber (sas) yatmak ve uykuyla ilgili birçok hadis bırakmış ve gece yatmadan önce abdest alınmasını, bazı duaların okunmasını istemiştir.

Gece dikkatli olunmalı!

Hz. Peygamber (sas), uyku sırasında başımıza gelebilecek mânevî ve madde zararlara karşı dikkatli olmamızı istedi.

Korkuluğu olmayan damda uyunmasını yasaklayan Hz. Peygamber (sas), yaşanabilecek kazalara karşı uykudan önce evlerdeki ateşin ve lambaların söndürülmesini tembihlemiştir.

Gece uyanırsanız mutlaka bunu yapın!

Peygamberimiz yatağa girmeden önce yatağın mutlaka kontrol edilmesini istemiştir.

Hz. Peygamber (sas) şöyle buyurdu: "Biriniz yatağından kalkıp tekrar oraya döndüğünde elbisesinin eteğiyle yatağın içini 3 kez çırpıp temizlesin çünkü kendisinden sonra yerini kimin işgal ettiğini bilemez." (Tirmizi, De'avât,20)

Resûlullah (sas), yatacağı zaman abdest alıp sağ tarafına yatarak bu duayı okuyan kimsenin, o gece ölürse fıtrat üzere ölmüş olacağını müjdelemiştir.

Gece okunacak sureler: Geceleri uyumadan önce abdest alarak ihlas, Felak ve Nas surelerini okuyan Peygamberimiz sureleri okuduktan sonra ellerine üfler, sonra da ellerinin uzanabildiği yere kadar vücuduna sürerdi.

Bu işlemi yapmaya önce başından başlar, yüzüne ve vücudunun ön taraflarına mesh ederdi. Bunu üç defa yapardı.

Peygamberimizin uykudan önce yapılmasını istediği dualar!

-Abdest aldıktan sonra yatan ve uykusu gelinceye kadar Allah'ı zikreden kimseye, dünya ve âhiret hayrına dair istediğinin verileceği müjdesi, bunlardan biridir.  (Ebû Dâvûd, Edeb, 96-97)

-Allah'ım! Kendimi sana teslim ettim. Yüzümü sana çevirdim. İşimi sana havale ettim. Rızanı isteyerek, azabından korkarak sırtımı sana dayadım, sana sığındım. Sana karşı yine senden başka sığınak yoktur. İndirdiğin kitaba ve gönderdiğin peygambere inandım.” (Buhârî, De'avât, 6, 7, 9 Müslim, Zikir ve Dua, 56-57)

-Allah'ım! Senin isminle ölür, senin isminle dirilirim.” (Buhârî, De'avât, 7-8 Müslim, Zikr, 59)

 

 

 

 

DİĞER HABERLER