E-gazete
Patatesin evde sağlıklı koşullarda saklanmasının önemini anlatan Dr. Hüseyin Tapik, filizlenmiş patateslerle ilgili önemli bir uyarıda bulundu. Peki, yeşeren patates yenir mi? Filizlenmiş patates ne yapılır? Tohumlanan patatesi yemek zararlı mı? İşte detaylar...
Patatesten yapılan yemekler günün her saatinde tüketilebilir. Doyurucu olması ve bütçe dostu olması nedeniyle patatesin nasıl muhafaza edildiği de önemlidir. Evde fazla bekleyen patatesler filizlenmeye başlar. Ancak filizlenmiş olsa bile, genellikle o kısmını kesip patatesi tüketmeye devam ederiz.
Dr. Hüseyin Tapik, filizlenmiş patatesin tüketilmesinin sağlıksız olduğunu vurguladı. Yeşillenmiş ve filizlenmiş patateslerin yenmemesi gerektiğini belirtti. Toprağa gömülerek yeniden büyüyen patateslerin tüketilebileceğini ifade eden Dr. Tapik, filizli patateslerin tüketilmesi halinde merkezi sinir sistemi, hematolojik sistem ve gastrointestinal sistemde hastalıklara yol açabileceğini söyledi. Ayrıca, fazla tüketimin ölüme bile yol açabileceğini vurguladı.
OdaTV'de yer alan habere göre, Dr. Hüseyin Tapik'in filizlenmiş patatesle ilgili dikkat çektiği noktalar şöyle:
- Filizlenmiş patates uzun süre ve çok fazla yenildiğinde öldürücü olabilir.
- Filizlenmiş patateslerin toprağa dönmesi en iyi çözümdür toprağa dikilerek yenip patatesler elde edilebilir.
- Özellikle son zamanlarda patateslere çok fazla ilaç kullanılması ve suni gübrelerin verilmesi, toprağın mikrobiyotasının bozulması sonucu filizlenmelerin hızlı bir şekilde oluşmasına neden olmaktadır.
- Patateslerin, 20 derecenin altında serin bir ortamda, mümkün olduğunca karanlık bir alanda güneş ışığı görmeden, düşük nemde saklanması durumunda filizlenmenin çok geç olacağı belirtilmektedir.
- Ancak, tezgâhlarda doğrudan güneş ışığına ve nemli ortamlara bırakılması sonucunda patatesler hızla yeşerecek ve filizlenecektir, bu da büyük bir ekonomik kayıp oluşturacaktır.