E-gazete
Dikkat ederseniz birçok öksürük şurubunun aromasının vanilya olduğunu fark etmişsinizdir. O halde akciğerlerin güzel kokulu süper kahramanı vanilyayı yakından tanıyalım.
Vanilya bildiğiniz üzere dünyanın en popüler aromasıdır. Bu çok sevilen bitki, tadı ve aroması açısından tüketilen tek orkide türüdür. Hasadı belirli bir zamanda olması gerekir ve üretimi çok fazla emek ister ve bundan dolayı çok pahalı bir baharattır. Yüzyıllardır tedavi edici özelliğinden dolayı kullanılan vanilya, doğanın bize sunduğu doğal bir mucizedir. Akciğerler başta olmak üzere birçok organı korur ve yeniler. Aynı zamanda aromaterapide şifa amaçlı en çok kullanılan özlerden olmuştur.
 
 
Dikkat ederseniz birçok öksürük şurubunun aromasının vanilya olduğunu fark etmişsinizdir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki vanilya, akciğer bronşlarının yenilmesini hızlandırıyor. Oluşan mukusların hızlı atılımını sağlayarak bronş yollarını tıkanmasını engelliyor. Bu demek oluyor ki vanilya güçlü bir balgam söktürücüdür. Hızlı mukus atılımı ile akciğerlerin mikrop ve virüs kapma oranı düşer. Böylelikle akciğerler sürekli yenilenir ve temizlenir. Temizlendiği için tıkanma ve solunum yolu rahatsızlıklarında belirtileri hafifletir.
 
 
Vanilya, kolesterol dengesini sağlar. Yapılan araştırmalar yükselen kolesterolü azaltabildiğini kanıtlamıştır. Bundan dolayı kalp krizi ve felç riski yüksek olanlar için harika bir bitkidir. Vanilya kolesterolün dengesini sağlayarak arterlerdeki iltihaplanmanın, kan pıhtılarının önlenmesine yardımcı olur.
 
Sakinleştirici etkisiyle anksiyete ve depresyonu gidermeye yardımcı olur. Vanilyanın güçlü koku ve aroması özellikle aromaterapi tedavisinin en sık kullanıldığın esanstır. Stresi azaltan sinirler üzerinde doğrudan etkiye sahiptir.
 
Vanilya, doğal bir iştah bastırıcıdır. İştah bastırarak yeme isteğinizi azaltır. Bu mucize bitkinin özü aynı zamanda kolesterolün düşürülmesine de yardımcı olabileceğinden metabolizmanızın daha verimli çalışmasına yardımcı olur. Hızlı metabolizma sağlıklı kilo vermek demektir.
 
Bu bitkinim çayını içmek kronik bağırsak iltihabını anında hafifletir. Alevlenme dönemlerinde kramp, karın ağrısı ve ishal gibi diğer sindirim sorunlarına yardımcı olur. Mide asidi dengesini sağlar böylelikle gastrit, reflü, mide yanması belirtilerini giderir.
 
Kırık saç ve saç dökülmesinden şikayetçiyseniz, vanilya saçları güçlendirir ve saç derisinde kan akışını hızlandırarak saçların uzamasını destekler. Antibakteriyel özelliğiyle vanilya sivilceleri giderir. Düzenli kullanıldığında yara izleri ve cilt lekelerini giderir ve cildi aydınlatır.
 
 
Vanilya özütü ve vanilya aroması birbirinden farklı şeylerdir buna dikkat etmelisiniz. Vanilya demlemek için vanilya çubuğu veya vanilya özü kullanabilirsiniz. Vanilya çubuğu kullanacağınız zaman çubuğunuzu uzunlamasına kesin ve içindeki tohumları bıçak yardımıyla çıkarın. Cezvenize su veya süt ekleyin. Ardından Vanilya çubuğu kullanıyorsanız, çubuğu ve içindeki tohumları sıvıya atın. Vanilya özü kullanıyorsanız, sıvıya birkaç damla özden ilave edin. Sütü veya suyu vanilyayla birlikte ısıtın. Kaynamamasına dikkat edin. Vanilya aroması demlenene kadar ve sıvıya geçmesi için 10-15 dk bekleyin. Demlenince sıcak içiniz bu daha faydalı olacaktır. Bu adımları takip ederek, vanilyanın sağlık üzerine etkilerini görebilirsiniz.