E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’nın saklı cenneti: Meram

21 Temmuz 2023 Cuma 12:38
Konya’nın güneybatı kısmında yer alan “Bağ-ı Meram” huzur dolu atmosferi ile sizi içine çekecek. Ankara-Konya, Isparta-Konya, Antalya-Konya, Mersin-Konya ve Adana-Konya olmak üzere beş önemli yolun geçtiği merkezde yer alan Meram ilçesi, doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Şimdi sizi gezilecek yerler ve tarihi ile ilgili gezintiye çıkaralım.

Nüfusu

Konya'nın en kalabalık üçüncü ilçesi olan meram 364 bin 325 kişiyi barındırıyor.

 

Evliya Çelebi seyehatnamesi

Evliya Çelebi, seyahatnamesinde gezip gördüğü yerler arasında bağ, bahçe, bostanlardan söz ederken bağlık-bahçelik bu yerlere her defasında "Bağ-ı Meram" (Meram Bağı) ifadesini kullanmaktadır. Hatta buraların Konya'nın Meramı gibi olduğunu ifade etmektedir. Konya'nın son kilisesi olan Aziz Pavlus Kilisesi burada bulunmaktadır.

Tarihi meram köprüsü

Selçuklular'ın gücü ve estetik algısını, günümüze kavuşturan Tarihi Meram Köprüsü, ilçenin günümüze ulaşan nadide eserlerinden bir tanesi. Sadece mimâri yapıtlarıyla değil tabiat güzellikleriyle de dikkat çeken Meram'da gül bahçeleri ve mesire alanları gibi sit bölgeleri de gezginlerin uğrak yeridir. Güzelliğini ilk günkü gibi koruyan Meram'ın Toplam yüzölçümü bin 949 km²dir. İlçe farklı deneyimler yaşamak isteyen ziyaretçileri için de tarihî hamam, sulak alanları ve kır yaşamı gibi çekici alanlar sunuyor.

Ekonomi

Tarımsal alanların çok olduğu ilçenin büyük bir bölümü sit alanı kapsamında olduğundan, birçok bölgede yapılaşmaya izin verilmemektedir. Altınapa'dan gelip, tarihi Meram Köprüsü'nden, Meram Eski Yol'u takip ederek tarımsal alanları sulayan Meram Çayı da adından da anlaşılacağı üzere ilçede bulunmaktadır.

Atatürk müzesi

Atatürk Caddesi üzerinde 1912 yılında inşa edilen iki katlı tarihî bina 19 Temmuz 1928 günü Konyalıların Atatürk'e şükranlarının bir ifadesi olarak Atatürk adına tescil edilmiş ve tapusuna ‘‘Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya Konyalıların hediyesidir.'' kaydı konulmuştur. 1940'tan 1963 yılına kadar Vali Konağı olarak kullanılan bina 17 Aralık 1964 günü Atatürk Evi Kültür Müzesi adıyla ziyarete açılmıştır. Atatürk Müzesi, Atatürk'ün doğumunun 100'üncü yılı anısına 1981 yılında il Kutlama komitesi başkanlığının talepleri üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğünce restore edilmiş, sergileme ve düzenlemesi yeniden yapılarak 1982 yılında Atatürk Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Müzenin son onarımı Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 2001-2003 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Müzenin düzenlenmesinde yapının ev olarak kullanılma özelliği göz önünde tutulmuştur. Vitrinlerde Atatürk'ün şahsi eşyaları sergilenirken, panolarda Konya'nın ve Konyalının Kurtuluş Savaşımızdaki yeri fotoğraf ve belgelerle anlatılmaya çalışılmıştır. Panolarda, Atatürk'ün Konya'ya gelişini, şehirde yaptığı ziyaretleri, bu evde tuttuğu günlük notları gösteren belgeler, fotoğraflar ve gazete kupürleri sergilenmektedir. Vitrinlerde ise Atatürk'e ait bazı elbiseler ile bu evde kullandığı muhtelif eşyalar teşhir edilmektedir. Konya'nın merkezinde Zafer Meydanı ile Atatürk Anıtı arasında yakın bir yerdedir.



80 Binde Devr-i Alem Parki

Konya'nın saklı cenneti, Meram sınırları içerisinde bulunan ve her yaştan insanın keyifle gezip görebileceği adreslerden bir tanesi olan 80 Binde Devri Alem Parkı 2014 yılının 23 Nisan'ında açılmış ve o tarihten bu yana milyonlara ulaşan ziyaretçi sayısı ile Konya'nın en çok tercih edilen bölgelerinden bir tanesi olmayı başarmıştır. Konya'ya gelen hemen her seyahat severin mutlaka görmek istediği bu konsept park, Konya Büyükşehir Belediyesi'nin özel çabaları ile faaliyete girmiştir.



Kapu Camii

Kapu Cami, 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılmış tarihi bir camidir. 1658 yılında Mevlevi Dergâhı postnişinlerinden Pir Hüseyin Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Konya'nın merkezinde Tevfikiye Caddesi üzerindedir. Asıl adı İhyaiyye olup eski Konya Kalesinin kapılarından birini çevresinde yer aldığında Kapu Camii adıyla anılır.



Etnografya müzesi

Alâeddin Tepesi'nin güneyinde Sahip Ata Vakıf Müzesi ile Arkeoloji Müzesi'nin bulunduğu cadde üzerinde 500 m kadar ilerlerseniz Konya Etnografya Müzesi'ne ulaşabilirsiniz. Müzedeki koleksiyonların çekirdeğini 1899 yılında kurulan Müze-i Hümayun Konya Şubesi ile Mevlâna Müzesi'nden devralınan etnografik eşyalar teşkil etmektedir. 1975 yılında Konya Etnografya Müzesi adıyla ziyarete açılan müze, zaman zaman Konya Türk-İslâm Sanatları Müzesi diye de anılmaktadır.




Tarihi Bedesten çarşısı

Selçuklu Başkenti Konya'nın kalbi olan Tarihî Bedesten Çarşısı, Romalılardan günümüze kadar gelen önemli bir ticaret merkezi halindedir. Kentin ticari kültür ve birikimi iki bin yıl kadar geriye götüren Tarihî Bedesten Çarşısı, 2013 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında büyük bir restorasyondan geçirilerek aslına uygun yenilenmiş ve bugünkü muhteşem görüntüsüne kavuşmuştur. Bedesten Çarşısı tarihi dokusunu kaybetmeden yeni görüntüsüyle hala cazibe merkezi olmayı sürdürmektedir....

DİĞER HABERLER