E-gazete
Konya'da asırlardır devam eden bulgur kaynatma geleneği hala devam ediyor. Yemeklerin vazgeçilmez gıdalarından biri olan bulgur, vatandaşların kışlık ihtiyacını karşılıyor.
Asırlardır devam eden gelenek
Asırlardır devam eden bu gelenek, büyük ocaklar kurularak, büyük kazanlarda kaynatılıyor. Buğday hasadından sonra Ağustos ve Eylül ayında vatandaşlar kışlık gıda ihtiyacını karşılamak için her yıl düzenli olarak bu gelenek yapılır.
Aileler her yıl kendi bulgurunu, kendisi üretir. Şimdilerde ise bu gelenek şehir merkezinde unutulmaya yüz tutsa da köylerde hala devam etmekte.
Kırsal kesimlerde kış hazırlıkları yazdan başlar. Aileler kışın sıkıntı yaşamamak için erzaklarını yazdan toplayan köylüler, hazır buğdaya pek rağbet etmiyorlar.
Bulgur nasıl kaynatılır?
Bulgur kaynatma işine bir gününü ayıran aileler, Buğdayı tertemiz yıkadıktan sonra eski bakır kazanlarla kaynatarak bulgur haline getirirler. Kazanın içini suyla doldurup, çalı çırpı ve tezek toplayarak ocağın altı yakılır. Ardından iyi elenmiş buğday dolduran aileler, daha sonra kazanı kaynatmaya başlar ve kazanın altına sık sık yakacak atarak suyun kaynaması sağlanır. Bu iş yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Bulgur kazanın içinde iyice haşlandıktan sonra, 15 dakika dinlendirilip havalanması sağlanır. Daha sonra havalanan bulgur güneşe sarılan çadır üzerine dağıtarak burada kurutulmaya başlanır. Bu kurutma işi tırmıklarla karıştırılarak iki gün sureyle tekrarlanmaktadır. Kuruma işlerinden sonra bulguru değirmene götürerek, burada işlenen bulgurun kabuklarından ayrılır. Ardından bulgur hazır hale gelir.
(Mustafa İlker Şen)