E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Karaman’da 3 bin nüfuslu ilçenin kaderini değiştiren ürün!

07 Mayıs 2024 Salı 17:28
Karaman’ın Toroslar üzerinde yer alan 3 bin 434 nüfuslu küçük ilçenin kaderi bir ürünle değişti.

Karaman'ın nüfus bakımından en küçük ilçesi olan Başyayla ilçesinin kaderi kiraz ile değişti. Yılda üretilen 7 bin ton kiraz ilçenin geçim kaynaklarından biri olmayı başardı. Aroması ve dayanıklığı ile ön plana çıkan kirazın hasadına Haziran ayının sonuna doğru başlanılması planlanıyor.

Tarım alanların az olması meyveciliği arttırdı

Toroslar'ın üzerinde kurulu Başyayla ilçesinin en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılık ancak dağlık arazi yapısı nedeniyle tarım alanlarının oldukça az olması ilçede meyve üretimini arttırdı.

1985 yılında tanıştılar

Başyayla ilçesinde yaşayanların 1985 yılında modern meyvecilikle tanışmasında sonra, kiraz üretimi ön plana çıkmaya başladı. Bugün ilçede tarım yapılabilecek her alanda kiraz bahçeleri bulunuyor. 3 bin 434 nüfuslu ilçede yılda yaklaşık 7 bin ton kiraz üretilerek yurt dışına gönderiliyor.

İlçenin kaderini değiştiren ürün

İhracatlık kirazla 1985 yılında tanışan Başyayla ilçe sakinleri, ondan önce Sultani denilen bir kiraz çeşidi üretimini yapıyorlardı. İhracatlık kirazla, piyasası olan ve gelir getiren kiraz bahçeleri yapılmaya başlandıktan sonra ilçenin kaderi değişti.

Haziran ayında hasadı yapılması planlanıyor

Kiraz üretimi için oldukça uygun bir yer olan Başyayla'da,  birçok yerde kiraz sezonu 15 günde biterken, ilçede 2 ay sürebiliyor. Mayıs ayında kızarmaya başlayan kirazın, hava şartlarına bağlı olarak Haziran ayının sonuna doğru hasadı planlanıyor.

 

DİĞER HABERLER