E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Adana’da il olacak ilçe belli oldu!

26 Aralık 2023 Salı 13:11
MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada “Yeni yüzyılda 100 il 1000 ilçeden müteşekkil idare yapısıyla, gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür” ifadelerini kullanması üzerine il olma şartlarına uyan ilçeleri heyecanlandırdı.

Bağlı olduğu ilin merkez ilçesine uzaklığı, nüfus büyüklüğü, sosyal-ekonomik koşulları gibi kriterler ele alındığında Adana da il olmaya en yakın ilçe belli oldu. Yerel seçimlere az bir süre kala il olmak isteyen ilçelerde de heyecan daha fazla arttı.

Adana'da 1 ilçe il olmaya aday

İstatistikler ele alındığında Adana'da 1 ilçe il olmaya aday olarak gösteriliyor. Adana il merkezine uzak olan Kozan ilçesi nüfusuyla, ekonomik yapısı ve ulaşımı da ele alındığında il olmaya aday olarak gösterilen ilçeler arasında.

Kozan ilçesi il olmaya aday

Adana'da adı sürekli il olmakla geçen Kozan ilçesi kriterler ele alındığında il olmaya aday olan ilçeler arasında gösteriliyor. Nüfusu 130 bin 495 kişi olan ve şehir merkezine uzaklığıyla dikkat çeken Kozan, il olamak için aranan kriterlerini sağlıyor. 

 Kozan ilçesi il olursa bağlanması beklenilen ilçeler

Adana şehir merkezine uzaklığı 73 kilometre olan Kozan ilçesi, kuzeyde Kayseri, Yahyalı, Feke, Saimbeyli doğuda Osmaniye, Kadirli güneyde Ceyhan, İmamoğlu Batıda Aladağ ilçeleriyle çevrili. Coğrafi konum açısından güzel bir konumda olan Kozan, il olduğu takdirde bu ilçelerden bazılarının bağlanılması bekleniliyor.

Eskiden il olan Kozan tekrar il olmak istiyor

Tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olan Kozan ilçesi,  Kilikya Ermeni Krallığı'nın başkentliğini yapmış olup Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet Dönemindeyse 1926'ya kadar vilayetlik (il statüsü) yaptı. Ancak 1926'da bazı milletvekilleri yüzünden vilayetliği lağvedilerek tekrar ilçe olan Kozan tekrar il olmak istiyor.

(Mustafa İlker Şen)

DİĞER HABERLER