E-gazete
Kış mevsimini Antalya ve Mersin'in yaylalarında geçiren yörüklerin göç yolculuğu bir kez daha başladı.
Sayıları her geçen yıl biraz daha azalsa da zamana direnen Sarıkeçili Yörükleri, değişen dünyaya rağmen geleneklerini sürdürmeye çalışıyor.
Konargöçer hayat yaşayan yörük aileler yılda 2 kez göç ediyor.
Yaz için Konya'ya geliyorlar
Bu yıl iklim şartları çok sert değildi ama onlar geleneklerini sürdürerek kış mevsimini Mersin ve Antalya'daki kışlaklarında geçiren yörükler yaz mevsimi için Konya ve Karaman'ın serin yaylalarına geliyor.
Konya ve çevresine yerleşen Sarıkeçili Yörüğü 18 aile yaklaşık 20 bin keçiden oluşan sürüleri ile birlikte orman yollarından Konya'ya gelecek.
Göç 40 gün sürüyor!
Eskiden yörüklerin deve kervanları çok uzun olurdu. Hala develeri kullanıyorlar ama onların sayısı da azaldı. Çadırlarını toplayarak deve ve traktörlere yükleyen yörüklerin 1000 yıllık zorlu göç yolculuğu yaklaşık 40 gün boyunca devam ediyor. Zorlu arazi koşulları ve vahşi hayvan saldırılarından korunmak için atalarından öğrendikleri geçit ve yolları kullanan yörükler yaz mevsimini Konya ve Antalya'da geçirecek.
Tek geçim kaynakları hayvancılık!
Konargöçer geleneğini sürderen 18 aile kaldı. Her aile yaklaşık bin keçi besliyor. Deve ve eşekleri de binek olarak kullanan yörükler geçimlerini hayvancılıktan kazanıyor. Eğitim ve sağlık gibi nedenlerle yerleşik hayata geçen aileler olsa da bütün zorluklara rağmen konargöçer hayata sıkı sıkı sarılan aileler kültürlerine büyük önem veriyor. Yörük kültürünün son temsilcileri olan bu aileler Akdeniz ve İç Anadolu arasında mekik dokuyarak yaşamlarını sürdürüyor.
(Sibel Elmas)