E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’nın endemik hayvanı! Sayıları her geçen gün azalıyor

23 Ağustos 2024 Cuma 14:34
Konya birçok endemik türe ev sahipliği yapıyor. Peki Konya’nın yerel bir endemik kurbası olduğunu biliyor muydunuz? İşte detaylar…

Orta Toroslar'da, Konya-Ereğli Bolkar Dağları'nda yer alan Karagöl ve Çinigöl, endemik Toros kurbağalarının yaşam alanları olarak biliniyor. Bu nadir kurbağa türü, yüksek rakımlı dağ göllerinde yaşamakta ve bölgenin ekosisteminin önemli bir parçasını oluşturuyor.

Sayıları Karagöl'de oldukça fazla

2 bin 500 metredeki yüksekliğiyle Karagöl'de Toros kurbağasının sayısı oldukça fazla.  Karagöl'ün biraz güneybatısında 2 bin 600 m'deki Çinigöl'de ise daha az sayıda Toros kurbağası bulunuyor.

Balıklar yumurtalarını tüketiyor

Eskiden sayıları oldukça fazla olan Toros kurbağalarının sayıları her geçen gün azalıyor. Karagöl'e bırakılan aynalı sazan balığı, bu kurbağaların sayılarının azalmasındaki en büyük faktörler. Sazan balıkları, Bu kurbağaların yumurtalarını yiyerek azalmasına yol açtı.

Koruma altına alındılar

Endemik bir tür olan Toros kurbağası, 1984'te Uluslararası Bern Sözleşmesi ile koruma altına alınmıştır. Kurbağalar daha çok göl çevresindeki çayırlarda barınmaktadır.

(Mustafa İlker Şen)

DİĞER HABERLER