E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya mayısta güldü! Mühendislerden uyarı var

25 Mayıs 2024 Cumartesi 15:50

Uzun süre kuraklık riski ile karşı karşıya kalan Konya, beklenen mayıs yağışını aldı. Son günlerde bazı bölgelerde sel baskınları ve dolu nedeniyle tarım arazilerinin su altında kaldığını belirten ZMO Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, "Yağışlardan şikâyetçi olmamız, söz konusu olamaz.” dedi.

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda nisan ayı da dâhil olmak üzere beklenen yağışın düşmemesi, beraberinde kuraklık alarmını getirmişti. Yetkililer, mayıs yağışının çok önemli olduğunu vurgulayarak bu dönemde mutlaka yağmurun toprakla buluşması gerektiğini söylemişti. Bazı bölgelerde kuraklık sebebiyle bitkilerin strese girdiği ve rekolte düşüşünün yaşanacağı belirtilen kentte mayıs ayı çiftçinin yüzünü güldürdü.

"Beklediğimiz yağış geldi”

Geçtiğimiz son iki hafta içinde yoğun yağmur ve dolu ile karşılaşan Konya'da sağanak nedeniyle su baskınları meydana geldi, bazı tarım arazilerinde su birikintileri oluştu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü de kent için ‘berekete devam' raporlarını yineledi. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, sahadaki son durum hakkında açıklamada bulundu.

"Konya Ovası, kış ayında neredeyse hiç yağış almadığımız bölgeydi ve bu durum bizi korkutuyordu. Neyse ki kuraklık paniğimiz, yerini umuda bıraktı. Sürekli öneminden bahsettiğimiz yağışlardan şikâyetçi olmamız, söz konusu olamaz.” diyen Başkan Burak Kırkgöz, yağmurun yer altı ve üstü su kaynakları seviyesinin yükselmesi açısından iyi bir gelişme olduğunu, rekolte ve verim açısından önemli tablo çizdiğini söyledi. 

Başkandan çiftçiye uyarı

Bu dönemde düşen yağışların afete de dönüşebildiğini aktaran Başkan Kırkgöz, bu noktada çiftçiye bazı uyarılarda bulundu. Kırkgöz şu ifadeleri kullandı: "Dolu yağması ve sel baskını şuanda tarlada hasada yaklaşan hububatlar ve yeni ekilmiş, çıkmak üzere olan yeşil mahsuller olan mısır, pancar ve ayçiçeğine zarar verebiliyor. Bunun yanında havaların sıcak olduğu dönemlerde arka arkaya yağış olması mantar hastalıklarının da artmasına neden olabiliyor. Çiftçilerimizin yağışlardan sonra arazilerini mutlaka ziraat mühendisi ile kontrol etmeleri gerekmektedir.” 

(Eylül Aşkın Akçay)

DİĞER HABERLER