E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’daki küçük kasaba Isparta’ya ilçe oldu! Göle nazır doğa harikası

05 Temmuz 2024 Cuma 17:00

Türkiye'nin en geniş yüzölçümüne sahip şehri olan Konya'nın sınırları eskiden çok daha genişti. 

Konya'ya bağlı kasabaydı!

Bugün Isparta sınırları içinde olan Yenişarbademli 1810-1875 yılları arasında Konya'ya bağlıydı. O zamanki ismi Yenişehir Nahiyesi olan yerleşim yeri Osmanlı'nın Beyşehir Sancağı sınırları içinde kasaba statüsündeydi. 

Mülki harita değişti!

1875 yılından sonra Gölyaka, Kurucuova köyleri Beyşehir'e bağlılıklarını korurken, Bademli, Gölkonak, Pınarbaşı ve Yenice köyleri Şarkikaraağaç'a bağlandı. Bu köyler, Bademli merkez olmak üzere 1950-1954 yılları arasında nahiyelik ile idare edilirken, 1954'te Gölkonak hariç diğerleri birleştirilerek, Yenişarbademli Belediyesi kuruldu. 

Konya'nın kasabası Isparta'ya ilçe oldu! 

Köylerin birleştirilmesi sonucu sınırları genişleyen ve ismi değişen yerleşim yeri,  Yenişarbademli ismiyle 1991 yılında Şarkikaraağaç İlçesi'nden ayrılarak, Isparta'ya ilçe olarak bağlandı. 

Doğa harikası!

Yılın 10 ayı kar bulunabilen Dedegöl Dağı, Sultan Alaaddin Keykubat'ın yaptırdığı Kubad-ı Abad Sarayı ve Pınargözü Mağarası ilçenin en çok bilinen yerleridir. Kamp ve karavan yolcuları için önemli bir durak olan Yenişarbademli'deki Melikler yaylası birçok gezginin rotasında bulunuyor. 

Yeniden Konya'ya bağlanacak mı?

Yenişarbademli halkı Isparta'dan ayrılarak Konya'ya bağlanmak istiyor. Bölgede bu noktada yakın zamana kadar girişimler olsa da resmi bir adım atılmadı. Bir dönem Yenişarbademli'nin Konya'ya bağlanması için referandum yapılması bile gündeme gelmişti.

(Mustafa İlker Şen)

DİĞER HABERLER