E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’daki bu ilçe adını Urfa’dan gelen aşiretten aldı!

02 Şubat 2024 Cuma 11:43
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Konya, tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengindir. Birçok ulustan insanlara ev sahipliği yapan Konya’nın ilçeleri de tarihleriyle dikkat çekiyor.

Konya'daki bir ilçe, adını ve kökenini Urfa'dan göç eden bir aşiretten aldı. Buraya yerleşmeye başlayan aşiretin etkisiyle, ilçeye kültürel bir zenginliği de beraberinde getirdi. 

İlçenin adı farklı farklı isimler aldı

Tarihi gelişimi, coğrafi yapısı ve sosyal yaşantısı yönünden Konya'nın bir parçası olan Cihanbeyli, tarihiyle dikkat çekiyor. İlk adı Esbikeşan olan Cihanbeyli, daha sonraları İnevi adını aldı ve uzun yıllar İnevi adını taşıdı.

Cihanbeyli ismini aşiretten aldı

Daha önceleri göçebe olarak yaşayan ve Osmanlı idari sisteminde aşiret kazası olarak tanımlanan Yörük Atçeken aşiretinin bulunduğu Cihanbeyli, şimdiki adını 18.yy'da Urfa yöresinden buraya gelen büyük bir aşiretten aldı.

Canbeyli Cihanbeyli'ne dönüştü

Cihanbeyli "Mürseli Efendi" Nahiyesi adını alarak 1928 yılında ilçe merkezi olan Böğrüdelik'e bağlandı. 1929 yılında Böğrüdelik'in ilçe statüsü düşürüldü ve Mürseli Efendi Bucağı (Ciahnbeyli) ilçe oldu. Böğrüdelik'te bulunan Canbeyli aşiretinin adına uygun olarak Mürseli Efendi adı Cihanbeyli'ye dönüştürüldü.

(Mustafa İlker Şen)

 

DİĞER HABERLER