E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da Yunanlar tarafından işgal edilen mahalle!

20 Mayıs 2024 Pazartesi 13:43
Geniş yüzölçümüyle ön plana çıkan Konya’da bir mahalle tarihiyle dikkat çekiyor.

Dağlık bir bölgede yer alan Konya'nın Yunak ilçesine bağlı Piribeyli Mahallesi, ilçe merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta konumlanmış durumda.

Tarihi 300 yıl öncesine dayanıyor

Tarihi, yaklaşık 300 yıl öncesine dayanan Piribeyli'nin kuruluşu, Elazığ Harput'tan gelen Kör Süleyman Bey tarafından gerçekleştirildi.  Cumhuriyet dönemine kadar eğitim merkezi olan bu mahalle, Medrese-i İlmiye okuluna ev sahipliği yaptı.

Afyon'dan Konya'ya bağlandı

Daha önceleri Afyon'un Emirdağ ilçesine bağlı olan Piribeyli, 1966 yılında Konya'nın Yunak ilçesine bağlandı. 1971'de belediye statüsü alan ve beldeye dönüşen Piribeyli Mahallesi,  2012'de TBMM'de kabul edilen bir kanunla mahalle statüsüne düşürüldü.

Kurtuluş savaşında Yunanlar işgal etti!

Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan kuvvetleri tarafından işgal edilen Piribeyli ilçesi, Sakarya Savaşı'ndan sonra geri alındı. Özellikle Batı cephesinin karargahı olan Akşehir Karargahı'na yakınlığı ve stratejik konumuyla önemli bir rol oynamış olan Piribeyli'de yaşayanlar, mühimmat taşıma görevini üstlenmiş ve İnebolu - Akşehir arası kağnı arabalarıyla levazım malzemelerini taşıdı.

Şehitlik anıtı yer alıyor

Piribeyli Mahallesi meydanında, mücadeleyi simgeleyen büyük bir Atatürk heykeli bulunuyor. Ayrıca, mahalle pazar meydanında, eğitim uçuşu sırasında düşen Türk Hava Kuvvetleri pilotları için bir şehitlik anıtı da yer alıyor.

(Mustafa İlker Şen)

 

DİĞER HABERLER