E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da yarım kalmış kümbetin 800 yıllık gizemi!

İnternet Editörü
14 Haziran 2024 Cuma 10:15
Alaeddin Camii avlusunda iki kümbet bulunuyor. Birinde 8 Sultan’ın naaşı yer alırken, diğeri boş. İnşaatı yarım kalmış bu kümbetin ilginç bir hikâyesi var. Bu ilginç hikâyeyi çok az sayıda insan biliyor. Türkiye Selçuklularının en ihtişamlı döneminde yapılmaya başlanan bu kümbet neden yarım bırakıldı/ Sonrasında neden kimse tekrar inşaatını bitirmeye çalışmadı?

Türkiye Selçukluları 1070'li yılların ortalarına doğru fethettikleri Konya'yı 1097 yılında başkent yaptılar. Konya başkentliği döneminde nice badireler atlattı.  Asker sayısı milyonu bulan nice Haçlı seferini göğsünde eriten Konya'da gün oldu zaferler yazıldı, gün oldu elemler yaşandı.

Ulu Caminin inşaatı Alaeddin Keykubat zamanında bitti

Selçuklular  devleti, Alaeddin Tepesinin kuzey yamacında bulunan saraylarında yönettiler. Sarayın üst tarafına ise mabetlerini yaptılar. İslam topraklarının bu en uç noktasında hakkın savunuculuğunu yapan Selçuklular dini en saf ve en güzel haliyle yaşamaya çalıştılar. Ama bu o kadar kolay olmadı. I.Mesud'un kendi döneminde başlattığı Ulu Caminin inşaatı ancak Alaeddin Keykubat zamanında bitirilebildi. Bundan dolayıdır ki ismi tarihe Alaeddin Camii olarak geçti.

Kümbetin içinde 8 sultanın naaşı bulunuyor

Selçuklular Camiyi sadece ibadet amaçlı kullanmadı. Külliye mantığında inşa edilen mabet aynı zamanda öldüklerinde Sultanların gömüldüğü yer de oldu. II.Kılıçarslan tarafında caminin avlusunda yapılan kümbetin içerisinde hali hazırda 8 sultanın naaşı bulunuyor. Yapılan son çalışmalarda daha fazla Sultan ve aileden bireyin burada metfun olduğu ortaya çıktı.

Yarım kalmış kümbetin 800 yıllık gizemi

Gelelim ikinci kümbete…

Caminin avlusunda ikinci bir kümbet daha var. Ancak bu kümbet yarım kalmış durumda. Kümbetin yarım kalmasının elbette bir hikayesi var. Tarihçilere göre bu kümbeti (türbe) I.İzzeddin Keykavus kendisi için yaptırdı. Sultan doğu seferindeyken beklenmeyen bir zamanda Malatya yakınlarında bir yerde vefat etti. Naaşı Sivas'a getirilerek burada kendisinin inşa ettirmiş olduğu Dârüşşifâ'ya  defnedildi. Sultanın kendisi için Konya'da yaptırmakta olduğu kümbet henüz bitirilmediğinden böylece bırakılıverdi. Daha sonraki Sultanlar da kümbetin inşaatını devam ettirmediler. Belki elleri gitmedi, belki onun aziz hatırasına saygısızlık yapmak istemediler.  Kümbetin yarım bırakılmasının esrarı bugüne kadar tam olarak çözülemedi. Ancak bilinen bir şey var ki, İzzeddin Keykavus'tan sonra Selçukluları birçok Sultan yönetti. Bunlardan hiç birisi bu kümbeti bitirmedi, bitirmeye çalışmadı. Konuyla ilgili tarih kitaplarında fazlaca bilgi yer almıyor.

 

 

DİĞER HABERLER