E-gazete
Tarihler boyunca ticarî ve sosyal hayata yön vermiş Selçuklu ve Osmanlı kervansaraylarını bünyesinde barındıran Konya, Selçuklu mimarîsinin en ihtişamlı örneklerinden, insanlık tarihine ışık tutan bir dizi antik kente kadar görülmeye değer birçok değeri kucaklamıştır.
TARİHİN BAŞKENTİ KONYA
Her biri eşsiz bir güzelliğe sahip mekân ve eserlerde, Konya tarihini, belki de en belirleyici özelliklerinden biri olarak öne çıkan tasavvuf ve hoşgörü geleneklerini, Konya'da varolagelmiş birçok mutasavvıfın ve tarihî şahsiyetin hayatını ve ilkelerini bulabilirsiniz.
KERPİÇ ODALARDA DERS VERİLMİŞ
Konya tarihine ışık tutan, buram buram tarih kokan ve Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde medrese olarak kullanılan Sırçalı Medresesinin, zamanında talebe odaları yıkıldı ve odalar tekrar kerpiçle yapılarak bu odalarda eğitime devam edildi.
KONYA İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Medrese 1954 yılında yeniden onarıma ve korumaya alınarak 1960 yılında Konya Müzesi'ne bağlı "Mezar Anıtları” bölümü olarak ziyarete açıldı. 1969 yılında Kültür Bakanlığı aslına uygun olarak Kültür Bakanlığı tarafından restore edilen Sırçalı Medresesi, Konya için büyük önem taşıyor.
TARİH VE SANAT TARİHİ AÇISINDAN DEĞERLİ
1988-1990 yılları arasında yeniden restorasyona alınan ve teşhir tanzimi yapılarak yenilenen medresenin bahçesinde toprak altında olan Bizans Devrine ait katakomp da onarılarak ziyarete açıldı. Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesi'nde çoğunluğu zaman içerisinde yok olan mezarlıklardan toplanan tarih ve sanat tarihi açısından değerli olan Selçuklu, Karamanoğlu ve Osmanlı Dönemlerine ait mezar taşları sergileniyor.
(Mustafa İlker Şen)