E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da köydü Karaman’da ilçe oldu!

20 Kasım 2023 Pazartesi 09:09
1989 yılında Orta Anadolu’nun gelişmesi maksadıyla Konya’dan ayrılan Karaman’a Konya’nın köyleri ve ilçeleri bağlandı.

21 Haziran 1989 tarihinde Resmi Gazete 'de yayınlanan 3578 sayılı Kanun ile Türkiye Cumhuriyet'inin 70. ili olan Karaman, Konya'da bulunan mahalleleri ve ilçeyi de yanında götürdü. Konya'dan Karaman'a bağlanan en dikkat çeken ilçe ise eşsiz doğası ve tarihiyle Ermenek oluyor.

Şehir şehir gezen ilçe

Osmanlı dönemiyle birlikte, Adana Eyaleti'ne bağlı İçel Sancağı'nın "Paşa Hassı" olarak yönetilen Ermenek, 1845 Yılında Konya Eyaleti'ne bağlı sancak merkezi oldu, 1910 yılında ise ilçe yapıldı, önce Konya'ya sonra Mersin'e bağlandı. Cumhuriyetin ilanı ile beraber yeniden Konya'ya bağlanan Ermenek, 1989'da Karaman'ın il olmasıyla Karaman'a bağlandı.

Konya'da köydü Karaman'da ilçe oldu

Ermenek'in Karamana bağlanmasıyla Konya'da köy olan Başyayla, Karaman'da ise ilçe oldu. Torosların zirvesine yakın olup deniz seviyesinden bin 300 metre ile bin 600 metre arasında kurulu olan Başyayla, 1990 yılına kadar Ermenek'e bağlıyken 1990 yılında kendisi de Karaman'ın bir ilçesi oldu.

Başyayla'nın mahalleleri

9 Mayıs 1990 günü kabul edilen "3644 sayılı 130 İlçe Kurulması Hakkında Kanun”la Başyayla, Konya'da Ermenek'e bağlı köy iken Karaman'da ilçe oldu.  Bu ilçenin halkını Avşar Türkmenleri oluşturmaktadır. Büyük Karapınar, Üzümlü, Bozyaka, Kışla, Başköy mahallesi, Göztepe, Kirazlıyayla, Şirindere ve Yeni mahalle Başyayla'nın mahalleleridir.

Karamanoğlu Mehmet Bey zamanında verilen görev

Karamanoğlu Mehmet Bey zamanında arıcılık yapma görevi verilen Türkmenlerin bu bölgeye yerleştirilmesiyle daha önceki döneme göre daha etkin bir rol alan Başyayla, sadece Anadolu Selçuklu Devleti zamanlarından tarihi eserler mevcut olsa da Eski Roma Krallığı'ndan da kalma tarihi yer ve eserleri de bünyesinde bulunduruyor.

Başyayla'nın geçim kaynağı

Başyayla da üretilen 0900 onaylı halk arasında Salihli Napolyon Kirazı, Elma Starking ve Golden en büyük geçim kaynaklarıdır. Tarımla birlikte arıcılık sektörü de devam etmektedir ve yayla turizmi için elverişli bir ilçedir.

(Mustafa İlker Şen)

DİĞER HABERLER