E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da ismi caddeye verilmişti: Unutulmaz liderin hayatı film oluyor!

31 Ocak 2024 Çarşamba 13:30
Konya’nın en işlek caddelerinden birine ismi verilen unutulmaz liderin hayatı film oluyor. Tanınmış tıp doktoru ve siyasetçi Dr. Sadık Ahmet’in isminin verildiği cadde Konya’da nerede? İşte filmin ayrıntıları ve merak edilenler..

Konya'nın en işlek caddelerinden birine ismi verilen Dr. Sadık Ahmet'in hayatı beyaz perdeye taşınıyor. 

Konya'nın önemli ana arterlerinden..

Konya'nın önemli ana arterlerinden olan ve İstanbul Yolu Otogar Kavşağını Ankara Yolu Aksaray Kavşağına bağlayan Dr. Sadık Ahmet Caddesi'ne ismini veren Dr. Sadık Ahmet hayatı film oluyor.

Dr. Sadık Ahmet filmi ne zaman vizyonda?

Batı Trakya Türklerinin demokratik hakları için mücadele veren merhum Sadık Ahmet'in hayatının anlatıldığı film oyuncular tarafından ilgiyle izlendi. 2 Şubat'ta vizyona girecek film için beklenti yüksek.

Dr. Sadık Ahmet caddesi Konya'da nerede?

Dr. Sadık Ahmet Caddesi Semt/Mahalle olarak Horozluhan Mh. ve Selçuklu ilçesine bağlıdır. 

Sadık Ahmet kimdir?

Batı Trakya'da (Gümülcine) 7 Ocak 1947'de dünyaya gelen Sadık Ahmet, Ankara ve Selanik'te tıp öğreniminin ardından Yunan vatandaşı olarak yaklaşık 3 yıl süreli zorunlu askerlik görevini tamamladı.

Ahmet, 1978'de doktor kimliğiyle hizmet vermesinin yanı sıra bir "toplum lideri" olarak azınlık Müslüman Türkler için mücadele etmesiyle biliniyor.

Türk-Yunan ilişkilerinin Kıbrıs sorunu sebebiyle gerginleşmesiyle Yunanistan'ın Batı Trakya Türk Azınlığı üzerinde kurduğu siyasi baskıya dikkati çekmek üzere harekete geçen Ahmet, 1985'te Batı Trakya Türklerinin sesini uluslararası kamuoyuna duyurmak için başlattığı imza kampanyası nedeniyle hapis cezasına çarptırıldı.

Yunanistan'daki 1989 genel seçimlerinde ülkedeki Batı Trakyalı Türklerin oylarıyla seçilen ilk bağımsız milletvekili olan Ahmet'in milletvekilliği birkaç ay içinde iptal edildi.

Ahmet, konuşmalarında azınlık yerine "Türk" tanımını kullanmasının ardından tutuklanarak 2 ay cezaevinde kaldı. Aynı yıl ikinci kez milletvekili seçilen Ahmet, 1991'de Batı Trakya Türk Azınlığını temsil eden ilk ve tek siyasi parti olan Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) Partisini kurdu.

Ahmet, Batı Trakya'daki azınlığın haklarını koruyan Lozan Barış Anlaşması'nın 72. yılında 24 Temmuz 1995'te henüz 48 yaşındayken "şüpheli" bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

DİĞER HABERLER