E-gazete
Gayrimenkulün her zaman uzun vadede iyi bir yatırım aracı olduğuna dikkat çeken Konya Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Adem Bulut, gayrimenkul fiyatlarının mevcut haliyle alınabilecek seviyede olduğunu söyleyerek ‘Konut almanın tam zamanı' dedi.
Enflasyonun yavaşladığı şu dönemde inşaat maliyetlerinde ve gayrimenkul fiyatlarında bir artış beklenmezken arz-talep dengesinden dolayı gayrimenkul fiyatları düşük seviyelerde seyrediyor.
GAYRİMENKUL HER ZAMAN UZUN VADEDE İYİ BİR DOĞRU YATIRIM ARACI
‘Şu dönemde ev almanın zamanı' diyen Konya Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Adem Bulut, "Maliyet ve satışa baktığımız zaman karlılık çok düşük zaten. Hesaplama yaptığımızda 2 yıl içerisinde birisi 2 kilo altını varken altını bozduruyor, ev alıyor ve 2 yıl sonra evi satıyor. 2 yıl sonraki sattığı ev şu andaki 2 buçuk kilo altına tekabül ediyor. Hem altından kazanmış oluyor hem de altının kendisinden kazanmış oluyor. Yani gayrimenkul her zaman uzun vadede iyi bir doğru yatırım aracı. Şu mevcut haliyle de alınabilecek seviyede. Parası olanın hemen gidip ev alması gerekiyor. Hem ekonomiye canlılık katması lazım, hem ekonomiye katkı sağlaması lazım hem de kendi adına bir yatırım yapması lazım. Ev ihtiyacı varsa alıp oturması lazım” diye konuştu.  
"MALİYET RAKAMLARI ÇOK REEL GÖRÜNMÜYOR”
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından gelecek yıl için bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri belirlenirken mesken binaları açısından metrekare normal inşaat maliyet bedelinin asgari ve azami sınırları, lüks inşaatlar için 7 bin 740,78 lira ile 16 bin 967,51 lira, birinci sınıf inşaatlar için 3 bin 266,73 lira ile 11 bin 346,71 lira olacak. Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı maliyet rakamlarının çok reel görünmediğini aktaran Başkan Bulut, "Bizim şu andaki rakamlarımız birinci sınıf da olsa, ikinci sınıf da olsa, lüks binalar da olsa 10 bin TL ile 20 bin TL arasında bir rakamla gidip geliyor. Aslında bu açıklanan rakamlar çok bizi yansıtmıyor” şeklinde konuştu.  
"İNŞAAT MALİYETLERİ ESKİ HIZIYLA YÜKSELMİYOR”
Geçtiğimiz yıldan bu yana ekonomi ile alakalı alınan tedbirlerin inşaat sektöründe de kendisini göstermeye başladığını belirten Bulut, "İnşaat maliyetleri eski hızıyla yükselmiyor. Geçtiğimiz sene inşaat sektörü açısından en sıkıntılı yıl oldu. Daha önce hiç yaşamadığımız zorlukta bir yıl oldu. Hem Türkiye ekonomisi hem de inşaat sektörü olarak çok ciddi bir enflasyonla karşı karşıya kaldık. Ne maliyetleri durdurabildik ne işçilik sorunlarının önüne geçebildik ne de satışla alakalı baktığımızda yerine koyabildik. Tabir-i caizse, ‘Satalım mı satmayalım mı' tereddütü yaşadığımız bir yıldı. Geçen sene seçimden sonraki Maliye Bakanı değişikliğiyle birlikte ülkedeki daralma, ekonomideki o sıkılaştırma politikası, enflasyonu durdurma çabası şu anda bütün Türkiye ekonomisinde olduğu gibi inşaat sektöründe de kendini göstermeye başladı” dedi.
"ÜRETTİĞİMİZ MALI SATMAKTA ZORLANIYORUZ”
İnşaat sektöründeki en güncel ve büyük sorunun satış olduğunun altını çizen Başkan Bulut, "Faiz ile alakalı uygulanan politika bizim satışımızı engelliyor. İnsanlar ellerindeki mevcut paraları ister istemez mevduatlar ve faize yatırıyor. Ev arsa veya herhangi bir gayrimenkul almıyor. Devletin öncelikli olarak bu duruma bir an önce bir çözüm bulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
"ARSA MALİYETİ EN BÜYÜK SIKINTI”
Gelecek yıl ile alakalı öngörülerini de aktaran Başkan Bulut, "Gelecek yıl çok hızlı bir artış beklemiyorum. Çünkü artık enflasyonun durduğu, yavaşladığı veya gerilemeye yüz tuttuğu bir dönemim içerisindeyiz. Maliye Bakanlığı'nın yıl sonu tahminlerine baktığımız zaman yüzde 40'larda bir enflasyon öngörülüyor. Artık bazı şeylerin baskılanması ile maliyetlerin de duracağını daha aşağı çekeceğini düşünüyorum. Baktığımız zaman bizim durduramadığımız en büyük maliyetlerden birisi arsa maliyeti. Çünkü bizim inşaattaki maliyetin yüzde 40'ını, yüzde 45'ini, yüzde 50'sini teşkil eden şey arsa. Yani arsa olmadan inşaat yapma şansınız yok. Biz hep işçiliği, inşaat malzemelerini ve inşaat malzemesi artışını konuşuyoruz. Ama şu andaki en büyük sıkıntımız bizim aslında arsa maliyetimiz. Eğer arsa maliyetlerini durduramazsak inşaat maliyetleri oradan da artmaya devam edecek. Haliyle ev fiyatları yükselmeye devam edecek” diyerek sözlerine son verdi.  
(Sibel Elmas)