E-gazete
Buğday, arpa ve pancarın yanı sıra Konya, Türkiye'de ayçiçeği üretim merkezlerinden biri oldu. Üretim alanlarında çiftçilerin tercihleri zaman zaman değişiklik gösteriyor. En büyük faktör ise birim alandan elde edilen gelir oluyor.
Çerezlik ayçiçeğin ekimi devam ediyor
 Fiyat performansından dolayı ve az su tüketmesi sebebiyle çerezlik ayçiçeği Konyalı çiftçilerin gözde ürünü olmayı başardı. Nisan ayında ekilmeye başlanan çerezlik ayçiçeğinde çiftçilerin mesaisi başladı.
Dekarda 550 kiloya kadar çıkıyor
Sulu koşullarda yetişen çerezlik ayçiçeği, dekarda 400-550 kilogram arasında ürün veriyor. Yağlık ayçiçeğine göre verimi ve geliri yüksek olan çerezlik ayçiçeği, birim alanında elde edilen ürün ise oldukça yüksek oluyor.
Ekim alanı artacak
Geçen yıl Konya Ovası'nda yaklaşık 750 bin dekar alanda ayçiçeği ekiliydi. 750 bin dekardan yaklaşık 250 bin dekarında ise çerezlik ayçiçeği ekiliydi. Bu yıl çerezlikte ekim alanının 250 binden 300 bin dekara çıkabileceği öngörülüyor.
Geçen yıl 50 liradan satıldı
Yağlık ayçiçeğine göre fiyatları 2-3 katı olan çerezlik ayçiçeği, çiftçilerin tercihi oldu. Tane iriliği, hektolitre, ağırlığı ve içinin dolgunluğuna göre fiyatı değişen Çerezlik çekirdek, geçen yıl  25 ila 50 lira arasında satıldı.
(Mustafa İlker Şen)