E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da 2 köy birleşti! Hem statüleri hem kaderleri değişti

06 Ocak 2024 Cumartesi 10:58
Birçok medeniyete başkentlik yapan Konya’da 31 ilçe bulunmaktadır. Ekonomik açıdan Türkiye’nin gelişmiş şehirlerinden biri olan Konya, doğal ve zengin tarihiyle de büyük önem taşıyor.

Türkiye'deki en eski yerleşim yerlerinden biri olan Konya'ya, yerleşimin tarih öncesi çağdan başladığı ön görülüyor. Her ne kadar şehir merkezi tarihe ışık tutsa da ilçeleri ve mahallelerinin tarihi de ön plana çıkıyor.

Konya'ya bağlı Tuzlukçu ilçesi, Afyon il sınırında yer alıyor. Doğusunda Ilgın ilçesi ve batısında Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesi, güneyinde Akşehir ilçesi ve kuzeyinde ise Yunak ilçesi bulunan Tuzlukçu'nun ilçe oluşu ise dikkat çekiyor. 

Akşehir'e bağlı bir köydü ilçe oldu

Tarihi eskilere dayanan Konya'nın Tuzlukçu ilçesinin de kaderini değiştiren bir dönüm noktası yaşandı.Cumhuriyetin ilk yıllarında Akşehir'e bağlı bir köy olan Tuzlukçu, 1929 yılında Aşağı ve Yukarı Tuzlukçu'nun birleşmesiyle Nahiye, 1949 yılında da Belde oldu. 2 mahallenin birleşmesiyle kaderi ve statüsü değişen Tuzlukçu,  09 Mayıs 1990 yılında ve 3644 sayılı kanun ile ilçe statüsüne yükseldi. 

Tuzlukçu'nun ismi nereden geliyor?

İsmiyle ilgili çeşitli rivayetler bulunan Tuzlukçu'nun isminin nereden geldiği hakkında yazılı bir bilgi bulunmamaktadır.  Bazı rivayetlere göre Tuz Gölü'ne giden kervanların konaklama yeri olmasından dolayı bu ismi aldığı bir diğer rivayete göre ise, arazinin kıraç ve ağaçsız olması sebebiyle sert esen rüzgârların kaldırdığı tozdan dolayı buraya "Tozlukçu” denildiği, zamanla da bu kelimenin Tuzlukçu'ya dönüştüğü şeklinde rivayetler bulunmaktadır.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı

Karasal iklim tipine sahip olan Tuzlukçu'da, yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçiyor. Ekonomisi genelde tarım ve hayvancılığa dayalı olan Tuzlukçu'da buğday, haşhaş, arpa, yulaf, mercimek, şeker pancarı, nohut ve üzüm başlıca ürünler arasında yer alıyor.

(Mustafa İlker Şen)

DİĞER HABERLER