Son dönemde yerli turistlerin en çok araştırdığı yerler arasında Doğanhisar ilçesi öne çıkıyor. Peki, Doğanhisar hangi ilimize bağlı? Doğanhisar ilçesinin tarihçesi ve gezilecek yerleri hakkında detaylar…
Kültürel ve tarihi ilçelerimizi gezip görmek isteyenler için Doğanhisar ilçesi öne çıkıyor. Son dönemde yerli turistlerin adından düşmeyen Doğanhisar kültürel geçmişiyle ünlü bir yerleşim yeridir. Doğanhisar ilçesinin bulunduğu bölge, pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yaptığından kültürel kaynaşmanın yüksek olduğu bilinir. Doğanhisar hangi ilimize bağlı? Bu sorunun yanıtı ve Doğanhisar ilçesinin gezilecek yerleri hakkında detaylara yazımızdan göz atabilirsiniz.
 
Doğanhisar Nerenin İlçesi?
 
Konya ilimize bağlı ilçelerden biri olan Doğanhisar tarihsel ve kültürel geçmişi ile ünlüdür. Bu ilçe antik dönemde Phyrgia Paröreia olarak bilinir ve Dağlık Frigya anlamına gelmektedir. Doğanhisar'ın tarih arenasında köklü bir geçmişi olduğu bilinir. Konya'ya bağlı olan Doğanhisar ilçesinin Konya şehir merkezine uzaklığı 122 km'dir. Doğanhisar topraklarında bir dönem Bizans imparatorluğu ve Emevi ordularının taarruzları yaşanmıştır.
 
Tarihle iç içe olan Doğanhisar ilçesi M.Ö. 500 yıllarında Metyos adıyla kurulmuştur. İlçe daha sonra Bizans imparatorluğunun eline geçmiş ve ardından Arap ordularının saldırılarına uğramıştır. Konya'nın kültürel geçmişi olan ilçelerinden Doğanhisar'a ulaşım çok kolaydır. Konya, Akşehir, Beyşehir ve Seydişehir ilçelerine günlük belirli saatlerde giden otobüslerle ve özel araçlarla ulaşım sorunsuz bir şekilde yapılabilir.
 
 
Doğanhisar İlçesinin Tarihçesi
 
Doğanhisar ilçesi tarihsel verilere göre 1298 tarihinde Karaman Oğulları'na bağlanmış 1473'te Fatih Sultan Mehmet devrinde Karaman Oğulları saltanatına son verilerek Osmanlı İmparatorluğuna geçmiştir. Doğanhisar adının tarihsel olarak nereden geldiği ile ilgili 2 farklı görüş ortaya atılmıştır. Bunlardan ilk görüşe göre Doğanhisar adı, Selçukluların bayrağında bulunan doğan kuşunu simgelemekte olup kalenin adı Doğan Kalesi olmuştur. Daha sonra bu yerleşim yerinin adı Doğanhisar halini almıştır. İkinci görüşe göre Doğan Kalesi'nin adı 1176 yılında Miryokefalon Savaşı'nda şehir düşen Emir Doğan Bey'den gelir. Beyin mezarı da bu ilçe sınırları içinde yer aldığından yerleşim yerine Doğanhisar denmiştir. 
 
Doğanhisar İlçesi Gezilecek Yerler 
 
Doğanhisar ilçe merkezi Sultan Dağları'nın kuzeydoğuya bakan eteklerinde kurulan bir yerleşim yeridir. Doğanhisar'ın iklimi Akdeniz ve karasal iklim arasında geçişli olduğundan yıl boyunca gezmeye çok müsaittir. Her iki iklim arasında bir geçiş koridoru olma özelliğine rağmen Doğanhisar'da genellikle karasal iklim ağır basar. Doğanhisar ilçesine bağlı toplam 24 mahalle bulunur.
 
Yolunuz Konya'ya bağlı Doğanhisar ilçesine düşerse gezip görmeniz tavsiye edilen yerler şunlardır:
 
• Ulu Cami 
• Yunus Emre Camii
• Gölcük Mesire Alanı 
 
Doğanhisar ilçesinde bulunan Ulu cami mihrabı ahşaptan 1548 yılında yapılmıştır. Ulu caminin ahşap mihrap ve minberi ilgi çekici olup duvar köşesinde taş ve tuğla karışık örgülü bir minaresi vardır. Yunus Emre'nin hocası olan Taptuk Emre'nin kabrinin bulunduğu yerde Yunus Emre Camii vardır. Doğanhisar'ı gezerken şehrin sıcağından bunalan kişilerin ailecek gidip serinleyebilecekleri Gölcük mesire alanı oldukça popülerdir. Bu piknik alanının aşağısında Gölcük kanyonu bulunur. Doğanhisar toprağı seramik, tuğla, kiremit, çanak ve çömlek üretimi için uygun bir olduğundan testicilik ve çömlekçilik önemli bir geçim kaynağıdır.
 
 
Doğanhisar İlçesi Nerede?
 
Roma-Bizans dönemine kadar uzun bir geçmişi olan Doğanhisar ilçesi Konya ilimize bağlı yerleşim yeridir. Konya şehir merkezine 122 km uzaklıkta bulunan Doğanhisar ilçesinin doğusunda Ilgın, güneyinde Hüyük ilçeleri bulunur. Doğanhisar'ın yüzölçümü 519.5 km2 olup, denizden yüksekliği 1220 metredir. Osmanlı döneminde Akşehir'e bağlı bucak statüsünde olan Doğanhisar 1912 yılında belediye teşkilatı kurulduktan sonra 1957 yılında ilçe olmuştur.