Küçük bir ilçe olması sebebiyle günübirlik gezilere çok uygun olan Çeltik ilçesi hakkında araştırmalar sürüyor. Tarih ve kültür meraklılarının en sık araştırdığı yerlerden biri olan Çektik nerenin ilçesi? Çeltik tarihi ve gezilecek yerleri…
Kuruluşu 11. yüzyıla kadar uzanan Çeltik ilçesi, kültür turizminde önemli yerler arasında gösterilir. Türkiye'de bağlı olduğu şehre, en uzak konumda olan ilçeler arasında yer almaktadır. Hatta Çeltik ilçesi, bağlı olduğu ile en uzak olan ikinci ilçe olma özelliği taşır. Eskiden bu bölgede pirinç üretimi yapıldığından adı Çeltik olan ilçenin bağlı olduğu il merak edilmektedir. Peki, Çeltik nerenin ilçesi?
 
 
Çeltik Nerenin İlçesi?
 
Geniş ova alanlarına ve tarım arazilerine sahip olan Çeltik ilçesi, Konya ilimizin ilçeleri arasındadır. Konya'ya bağlı olan Çeltik, şehrin kuzeydoğusunda konumlanır. Çeltik 2 kasaba ile 7 köye sahip olup karasal iklim hüküm sürer. Eski dönemde pirinç ekimi yapıldığından adını buradan alan Çeltik ilçesi, daha sonra sivrisineğin çok olması sebebiyle pirinç ekiminden vazgeçilmiştir.
 
Çeltik ilçesi yazılı kaynaklarda İbrahim Hakkı Konyalı'nın Konya tarihi eserinde sık sık bahsedilir. 
 
Konya Çeltik Tarihçesi 
 
Çeltik ilçesi 11. ve 12. yüzyıllarda kurulmuş bir yerleşim yeridir. Çeltik'in geçmişi Karaman Eyaletine bağlı Akça şehrine kadar dayanır. Çeltik yakınlarında kurulan Akça şehri 1902'de ilçe kimliği kazanmıştır. Fakat bataklığı ve sivrisinek çokluğu sebebiyle ilçe sıfatıyla önce Hatırlı'ya verilmiş, daha sonra da Cihanbeyli'ye aktarılmıştır. Çeltik ilçesi 1958 yılına kadar köy olarak kalmıştır. 
 
Konya'ya bağlı Çeltik 1958 yılında bucak, 1968 yılında ise kasaba statüsü kazanmıştır. Konya'nın ilçelerinden Çeltik, 9 Mayıs 1990 tarih ve 3644 sayılı "130 ilçe Kurulması Hakkında Kanun" ile İlçe olmuştur. 2014 yılından beri Konya Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet kapsamına girmiştir. Çeltik ilçesi 1957-1968 yılları arasında Karadeniz, Emirdağ ve Doğanhisar'dan da göç almıştır.
 
 
Konya Çeltik Gezilecek Yerleri 
 
Konya'nın ilçelerinden Çeltik geçmiş dönemde Bizanslılardan kalma yapılara sahiptir. Bu bakımdan Çeltik ilçesinde gezilip görülmesi gereken pek çok tarihi ve kültürel yapı bulunur. Ayrıca ilçe sınırları içindeki doğal alanlar ve bölgeler, doğa severler için cazip rotalara ev sahipliği yapar. Çeltik, tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir bölgedir. Bu nedenle ilçede tarihi ve kültürel zenginliklere rastlamak mümkündür.
 
Çeltik'te mutlaka görülmesi gereken yerler şunlardır:
 
• Çeltik Merkez Selçuk Camii 
 
Çeltik Merkez Cami'nın yapım tarihi ile ilgili bilgi olmasa da kitabesinden H.1231 / M. 1815 tarihinde restore edildiği bilinmektedir. Çeltik meydan camii ile ilgili araştırmalarda 1484 tarihinde birinci, 1814 tarihinde ikinci kez tamir edildiği ve 1948 tarihinde 3. tamiratın yapıldığı belirlenmiştir. 
 
Çeltik ilçesinin kuruluşuna ait kesin bir bilgi olmasa da caminin tamiratına bakılarak 11 veya 12. asırda kurulduğu tahmin edilmektedir. Çeltik'in ana geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. İlçede tarım ürünleri olarak da şeker pancar, ayçiçeği, haşhaş, kanola, mısır yetiştirilmektedir.
 
 
Konya Çeltik Nerede?
 
Çeltik jeopolitik olarak Konya'nın kuzey batısında yer alır. Doğuda Polatlı, batıda Emirdağ, güneyde Yunak, kuzeyde ise Sivrihisar ile çevrilidir. İç Batı Anadolu üzerinde kurulmuş olan Çeltik ilçesi Konya şehir merkezine 220 km uzaklıktadır. Bu bakımdan Türkiye'de Anamur'un Mersin iline olan uzaklığından sonra Çeltik ilçesi Konya merkeze uzaklığı ile ünlüdür. Anamur'dan sonra merkeze en uzak olan ilçe Çeltik'tir. 
 
Çeltik ilçesinin adı bölgede yapılan pirinç ekibinden gelir. Çeltik ilçesi 2 kasaba ile köylere sahiptir. Çeltik ilçesinin köyleri Adakasım, Bahçe Saray, Bahçelievler, Doğanyurt, Fatih, Gökpınar, Honamlı, İshakuşağı, Karşıyaka, Kaşören, Küçükhasan, Selçuk, Torunlar, Yukarı Aliçomak'dır.