E-gazete
Konya'da çilek diyarı olarak bilinen Hüyük ilçesi, kuruluşu ile ön plana çıkıyor. Son zamanlarda yoğun olarak çilek ekiminin yapıldığı Hüyük'te büyük oranda organik çilek üretimi ile adını duyurmaya devam ediyor.
Tarihi çok eskilere dayanıyor
Yüzölçümü bakımından küçük bir ilçe olan Hüyük'ün tarihi aslında tarihi Yontma Taş Devrine kadar dayanıyor. İlçenin Yontma taş Devrine dayandığı iskana tabi tutulan, muhtelif ve çevresindeki bölgelerde bulunan çeşitli tarihi eşyalardan anlaşılıyor.
Hüyük ne zaman ilçe oldu
Konya'nın batısında yer alan Hüyük ilçesi, 1943 yılında Bucak,1955 yılında Belediye ve 1987 yılında çıkan kanunla 18 Ağustos 1988 tarihinde İlçe oldu. Kaymakamın gelişi ile fiilen İlçelik faaliyetlerine başlayan Hüyük, ekonomi, sanayisi ve tarım alanında gelişim gösterdi. 
Horasan'dan Konya'ya göç ettiler ve ilçe kurdular
‘Anadolu'nun ortasında sımsıcak bir şehir' olarak nitelendirilen Hüyük, 1210 yıllarında Horasan'dan Konya'ya göç eden Şeyh İdris ve kardeşi Şeyh Bahri tarafından kuruldu. Söz konusu şahıslara ait türbeler günümüzde İlçe merkezinde halen mevcut.
Hüyük'ün kuruluş hikayesi
Hüyük'ün kuruluşu ile ilgili halk arasında anlatılan rivayet göre  1210 yıllarında Horasan'dan Konya'ya göç eden Şeyh İdris ve kardeşi Şeyh Bahri tarafından kurulan Hüyük, Şeyh İdris ve Şeyh Bahri Konya'da Mevlâna'nın müritleri arasına girmişler. Türkiye Selçuklu Devleti'nin son dönemlerinde, 1243 yılında İlhanlı askerleri Çobanoğlu Demirtaş komutasında Anadolu'da büyük tahribat yapmakta ve kargaşaya yol açıyorlardı. Bu ortamdan en az zararla kurtulmak için Hz. Mevlâna, öğrencilerinden, bölgenin elverişli yerlerinde gizlenmelerini istemiş. İşte, Şeyh İdris ve Şeyh Bahri bu çerçevede Moğol zulmünden kaçarak Hüyük civarına yerleşmişler ve böylece Hüyük'ün kurucuları olmuşlardır.
(Mustafa İlker Şen)