E-gazete
Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen "Nogay Türklerinin Mirası, Sabantoy" etkinliği, 24-25 Ağustos 2024 tarihlerinde Ankara ve Konya'da gerçekleştirilecek. Kültürel zenginliklerimizin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla düzenlenen etkinlik, Nogay Türklerinin tarihine ve kültürüne ışık tutacak.
Etkinliğin detayları 
Çeşitli programların ve etkinliklerin düzenleneceği Nogay Türklerinin Mirası, Sabantoy etkinliğinin detayları belli oldu.
Etkinlik Programı:
1. Gün - 24 Ağustos 2024, Cumartesi (Şereflikoçhisar, Ankara):
Saat: 19:00 - 21:00
Program: Arslanbek Sultanbekov ve İslam Satyrov konserleri, Otağ Müzik ve Dans Topluluğu'nun performansı, Göç temalı resim sergisi ve Ord. Prof. Dr. Koshalı Zarmanbetov'un eserleri.
2. Gün - 25 Ağustos 2024, Pazar (Değirmenözü/Kulu, Konya):
Saat: 16:00 - 21:00
Program: Atlı okçuluk gösterileri, aşık oyunları, kostümlü savaş sanatı gösterileri, Arslanbek Sultanbekov ve İslam Satyrov konserleri, Ankara Kulübü Derneği Seymen Ekibi ve Bacıerenler'in özel gösterileri, çocuk oyunları, Nogay Türkleri'nin yöresel yemeklerinin tanıtımı, Göç temalı resim sergisi ve Ord. Prof. Dr. Koshalı Zarmanbetov'un eserleri.
Tüm vatandaşlar davetli
Dernek Başkanı Ömer Aktürk, tüm vatandaşları bu anlamlı etkinliğe davet ettiklerini belirterek, "Nogay Türklerinin köklü tarihini ve kültürel mirasını hep birlikte yaşatmak ve paylaşmak için sizleri de aramızda görmekten büyük mutluluk duyacağız" dedi.
Nogay Türkleri Kimdir?
Nogay Türklerinin etnik adları bir Altın Ordu şehzadesi olan Nogay Han'dan gelmektedir. Nogay kelimesinin Moğolca olup olmadığı ve kelimenin anlamları üzerine de farklı görüşler bulunmaktadır. Ayrıca Nogayların bulundukları coğrafyaya göre farklı adlarla da anıldığı görülmektedir. Bugün Kafkasya halklarından biri olarak görülseler de etnik ve kültürel açıdan "Kafkasya halkları”ndan ayrılan Nogay Türkleri, Kafkas halkları arasında son birkaç yüzyıldır yaşamaya başlamışlardır. 2010 yılı nüfus sayımına göre Rusya Federasyonu içinde 103 bin dolayında Nogay Türkü yaşamaktadır. Karaçay-Çerkez Cumhuriyeti ve Dağıstan'daki Nogayskiy rayonu (Nogay bölgesi) başta olmak üzere, Stavropol, Çeçen-İnguş Muhtar Cumhuriyeti, Astrahan, Romanya'nın Dobruca Bölgesi, Türkiye'de Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesine bağlı köyler, Konya-Kulu'nun ve Eskişehir'in bazı köyleri başta olmak üzere doğudan batıya pek çok ilde hem köylerde hem de şehir merkezlerinde hayatlarını sürdürmektedirler Bütün Rusya Federasyonu'ndaki Nogayların yaklaşık 87.000'i ana dilini hâlâ kullanmaya devam etmektedir.
(Mustafa İlker Şen)